Ćamil Duraković: Zabrinjava što iza četničkih poruka u Srebrenici stoje lokalni zvaničnici

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je agenciji Patria da je zabrinut zbog četničkih pjesama na proslavi Badnje večeri u nedjelju navečer u Srebrenici, kao i svinjskih ostataka koji su odloženi pored Memorijalnog centra žrtvama srebreničkog genocida u Potočarima.

Duraković je rekao da ga brine to što nacionalističke poruke iz Srebrenice na najvećih pravoslavnih blagdan nisu došle od pojedinaca ili grupe, već su „produkt organizirane politike lokalnih zvaničnika, iza kojih je stao i lokalni sveštenik.“

„Narod gleda u svoje lidere i zvaničnike. Zbog toga me zabrinjavaju posljednje poruke iz Srebrenice“, rekao je Duraković, dodajući da bi to trebalo da zabrine i međunarodnu zajednicu, jer su slične poruke slate i devedesetih pred sukobe.

Ostaci svinjskih dijelova odloženi su u nedjelju u blizini mezarja u Potočarima, dok je sinoć, uoći pravoslavnog Božića,  Srebrenicom kružio konvoj sa muzičarima i pjevačem, sa kojeg su pjevane četničke pjesme.

Konvoj se u jednom trenutku zaustavio pred kućom srebreničkog načelnika Mladena Grujičića, dok je pjevač pjevao četničku pjesmu „U mog đeda brada je do pasa.“

„To se ranije nije dešavalo. Možda smo slične situacije imali u ranim fazama povratka u Srebrenicu, ali ne i nakon toga, ili ne u tolikoj mjeri“, rekao je Duraković, dodajući da proslava Božića kako je to sinoć urađeno u Srebrenici ne može imati veze sa Bogom.

„Mi poznajemo jedni druge. Vjekovima živimo zajedno i znamo kako komšije trebaju da slave svoj blagdan. Treba jedni druge da uvažavamo, da pijemo jutros kafu zajedno, a desilo se nešto što je suprotno od toga i što je opasno“, rekao je Duraković. 

On je pozvao lokalnog načelnika Grujičića da objasni posljednja dešavanja u Srebrenici, podcrtavajući kako ne želi „da dobri ljudi Srbi koji slave na tradicionalan način Božić budu kolateralna žrtva loše politike.“