Čampara svjedočio protiv Osmice: OSA ne radi u interesu države već SDA, uhode sve koji ih kritiziraju

.
U Sudu BiH jutros je nastavljeno suđenje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću i službeniku ove agencije Muhamedu Pekiću.

Njih dvojica se sumnjiče za zloupotrebu položaja odnosno da su na nezakonit način istraživali ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića.

 

Danas su svjedočili Ibrahim Međedović, šef Odjela za kontraobavještajno djelovanje OSA-e, Mirela Bubalo, savjetnika ministra unutrašnjih poslova FBiH i Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

 

“OSA smije plasirati dezinformacije”

Međedović je svjedočio na okolnosti pod kojima je OSA pokrenula operaciju izuzimanja materijala i snimaka koji su trebali otkriti identitet podnosioca krivične prijave protiv Mehmedagića.

 

Svjedok je istakao da je zadatak ovog dijela službe zaštita institucija BiH od prodara stranih tajnih službi i općenito zaštita državnih institucija.

 

On je kazao da je OSA operativnim saznanjima došla do informacija o tome da je neko podnio krivičnu prijavu protiv direktora OSA-e.

 

Kako je pojasnio, s obziorom na to da se vode “hibridni ratovi” protiv OSA-e i drugih državnih institucija odmah se krenulo u operaciju provjere.

 

On je kazao da je Muhamed Pekić ovlašten da ide u BH Poštu i donese informacije, ali nije znao objasniti zbog čega je baš Pekić išao po taj materijal.

 

Međedović je također potvrdio da sve operacije odobrava generalni direktor, to jeste Osman Mehmedagić.

 

I sudija Branko Perić je tražio da se objasni zbog čega se istražuje ko podnosi krivičnu prijavu protiv diretora, pa je svjedok ponovio priču o hibridnom ratu te podrivanju stabilnosti OSA i temelja BiH.

 

Tužilac Oleg Čavka pokušao je svjedoka navesti da objasni po kojem dijelu Zakona o OSA-i se ova operacija odvila i zašto još uvijek nije zatvorena.

 

Međutim svjedok nije znao detaljno dati odgovor, ali je rekao da operacija još uvijek traje jer se, navodno, istražuje pozadina cijelog slučaja.

 

Čavka je svjedoka pitao i na curenje informacija o ovoj operaciji OSA-e u medije.

 

Kako je poznato, portal Istraga.ba je objavio navodni identitet podnosioca prijave – Mirale Bubalo, što se kasnije ispotavilo kao netačno.

 

Svjedok je kazao da ne može komentirati curenje informacija i da o tome ne zna ništa, a rekao je i da OSA ne vodi istragu o tome kako su informacije procurile.

 

Na upit sudije Perića, Međedović je međutim kazao da OSA po zakonu ima pravo plasirati informacije u medije.

 

“Ne samo informacije, već i poluinformacije, dezinformacije kako bi dobili neku drugu, nama zanimljivu informaciju”, rekao je Međedović.

 

Nakon njega svjedočila je Mirela Bubalo. Ona je objasnila kako je došlo do predaje anonimne krivične prijave te kakve posljedice trpi nakon objave njenog identiteta.

 

“Muž dobio otkaz, ja išla kod psihijatra”

Prvo je govorila o tome da je prilikom zaposlenja u FMUP upozorena od strane ministra Aljoše Čampare da bi se moglo svašta desiti s obzirom na njegov politički status u SDA i sukoba s direktorom OSA-e, ali da nije očekivala da će se sve ovo izdešavati.

 

“Nakon što su na portalu prijatelja Osmana Mehmedagića, Avde Avdića, objavljeni moji podaci, adresa i mapa puta do mog stana, počela sam dobivati razne poruke. Od toga da me treba silovati i zaklati pa nadalje. Imala sam nesanice i dobila sam alergiju od stresa. Kontaktirala sam ljekara i psihijatra. Užasno me bilo strah, jer sam tad živjela sama, a moj muž je radio u Banjoj Luci”, navela je Bubalo.

 

Potom je ispričala da je njen muž nakon objave njenog identiteta u medijima, dobio otkaz.

 

“Radio je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i odmah je dobio rješenje o prestanu radnog odnosa kao državnog službenika. Tako nešto nije nikad zabilježeno. Čak imam informacije da je drugooptuženi Muhamed Pekić zvao njegovog nadređenog u UIO i tražio da se mom suprugu da otkaz”, rekla je Bubalo