Čapljinac s IQ-om većim od 150 postao član Mensa organizacije

.

Mali broj ljudi na svijetu može se pohvaliti izuzetno visokim IQ-om, a među njima je i 20-godišnji Čapljinac Mladen Golo. Ovaj mladić nedavno je primljen u Mensa organizaciju Bosne i Hercegovine, što je rezervirano za samo dva posto svjetske populacije.

Mladen, koji se trenutno bavi softverskim inženjerstvom, odlučio se prijaviti na testiranje potaknut sugestijom porodične prijateljice, dr. Rahić. Testiranje je održano 9. marta na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, gdje je Mladen rješavao zadatke koji testiraju logičko razumijevanje i prepoznavanje uzoraka.

Iako kaže da nije bilo ni lakih ni teških zadataka te da je jednostavno logički razmišljao pri odabiru odgovora, Mladen nije odmah znao kakav će biti rezultat. Konačni rezultati pokazali su da Mladenova vrijednost IQ-a iznosi 152 po Katelovoj skali i 135 po Stanford-Binetovoj.

 

Ovaj uspjeh dao mu je dodatno samopouzdanje da nastavi ostvarivati svoje ambicije i ciljeve, uključujući planove da se bavi programiranjem. Iako se trenutno ne planira prijavljivati na slična testiranja u skorijoj budućnosti, Mladen je odlučan u svojim nastojanjima da se usavršava i gradi karijeru u programiranju.