Carlos the Jackal ostaje u doživotnom zatvoru: Terorista koji je imao bliske veze sa Jugoslavijom

.

Kancelarija tužilaštva u Parizu saopćila je danas da je potvrđena kazna doživotnog zatvora za Ilicha Ramireza Sancheza, poznatijeg kao Carlos the Jackal. Ovaj ljevičarski militant iz Venecuele je osuđen zbog bombaškog napada na radnju u Parizu 1974. godine.

Nakon saslušanja koja su počela jučer, specijalni krivični sud u Parizu potvrdio je ovu kaznu za napad u tržnom centru u glavnom gradu Francuske.

Carlos, koji je izvršio nekoliko napada da bi podržao palestinski cilj, osuđen je za ubistvo 2017. godine na doživotni zatvor, a kasnije je kazna podržana poslije žalbenog postupka, prenio je AFP.

Najviši sud Francuske je 2019. godine poslao slučaj nazad pred sudije radi preispitivanja kazne, uz napomenu da on nije trebao biti osuđen i za nošenje i za upotrebu bombe, jer bi to značilo da je osuđen dvaput za isto djelo.

Samoproglašeni revolucionar nalazi se u zatvoru u Francuskoj od 1994. godine, kada ga je francuska policija uhvatila u Sudanu nakon što je u bjekstvu proveo dvije decenije.

Carlos (71) sada služi odvojene kazne doživotnog zatvora za ubistva dvojice francuskih policajaca 1975. godine i jednog policijskog doušnika, kao i za seriju bombaških napada u Parizu i Marselju 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11 ljudi, a nekoliko desetina povrijeđeno.

Veza sa Jugoslavijom

Prema sopstvenom priznanju, on je umiješan u više od 100 napada u kojima je stradalo najmanje 2.000 ljudi. Poznat je i kao atentator na Charles de Gaullea te napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine.

Kako navode srbijanski mediji, kratko je bio uhapšen i u Jugoslaviji nakon čega je prebačen u Bagdad. Prema podacima WikiLeaksa, Jackal je tri dana bio gost u komunističkoj Jugoslaviji gdje se predstavljao kao profesor iz Alžira, a u to vrijeme je za njim bila raspisana potjernica zbog međunarodnog terorizma. Jugoslovenski MUP je o toj posjeti navodno obavijestio njemačke vlasti, ali su kasnije javili kako je riječ u grešci prilikom identifikacije. Tada su ga pripadnici državne bezbjednosti navodno prerušenog u radnika "Energoprojekta" ispratili na avion za Irak.

Priča se i da je bio Titov miljenik, prijatelj Muamera Gadafija kao i Jasera Arafata, te veliki prijatelj Službe državne bezbjednosti Jugoslavije.