CAS odlučio: Kamila Valijeva će moći da nastavi sa takmičenjem u Pekingu

321
Valijeva, koja je već osvojila jednu zlatnu medalju u kineskoj prijestonici, čekala je odluku suda jer je pala na doping testu prije više od mjesec dana

Ruska klizačica Kamila Valijeva moći će da nastavi sa takmičenjem na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je takvu odluku donio Sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS).

Valijeva, koja je već osvojila jednu zlatnu medalju u kineskoj prijestonici, čekala je odluku suda jer je pala na doping testu prije više od mjesec dana.

Ona je neposredno nakon što je sa Rusijom osvojila ekipno takmičenje u umjetničkom klizanju suspendovana zbog pozitivnog testa na trimetazidin, urađenog 25. decembra 2021. godine. U međuvremenu je dva puta testirana – na Evropskom prvenstvu u Talinu, gdje je dominantno osvojila zlatnu medalju, kao i pred početak Igara u Pekingu. Oba testa bila su negativna.
Nepopravljiva šteta
Ruska antidoping agencija (RUSADA) je ukinula suspenziju, ali su Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Svjetska antidoping agencija (VADA) i Međunarodna klizačka unija (ISU) zatražili da slučaj ode na Sud za sportsku arbitražu (CAS).

- Specijalna komisija CAS donijela je odluku u arbitražnom procesu protiv ruske umjetničke klizačice Kamile Valijeve. Zahtev MOK, VADA i ISU je odbijen - navedeno je u saopćenju.

Odluka je stigla samo dan prije nastupa 15-godišnjakinje u pojedinačnoj konkurenciji, pošto je najveća favoritkinja za zlato i u kratkom programu. CAS je u obrazloženju istakao da Kamila ima status "zaštićene osobe" prema kodeksu VADA zbog svojih godina, prenose mediji. Također, navedeno je da Valijeva nije bila pozitivna na testu u Pekingu i da bi joj suspenzija na Igrama nanijela "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima".

Rusija još neće dobiti zlatnu medalju
Osvrćući se na činjenicu da rezultat istrage o pozitivnom testu 25. decembra nije prijavljen do 8. februara – nakon što se takmičila i osvojila zlato u ekipnom takmičenju u Pekingu – CAS je saopćio da postoje "ozbiljni problemi" u vezi sa "neblagovremenim saopćavanjem rezultata", što je omelo takmičarku da uspostavi pravnu odbranu.

U pokušaju da potvrde suspenziju mladoj Ruskinji, predstavnici VADA, MOK-a i ISU iznijeli su svoj slučaj nezavisnoj komisiji.

Međunarodni olimpijski komitet je prethodno saopćio da će prihvatiti svaku odluku suda, dok je u odluci navedeno da od CAS-a nije zatraženo da ispita pravne posljedice u vezi sa rezultatima timskog takmičenja koje je već održano i da će "takva pitanja biti ispitana u drugim postupcima".

To znači da ruski tim i Valijeva još neće dobiti zlatnu medalju koju su osvojili ispred SAD i Japana, kao i da bi ona mogla da bude ugrožena ukoliko se pokrene novi postupak.