Čavara: Na sjednici Doma naroda narušen je Ustav FBiH

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara tvrdi da je Ustav FBiH narušen na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu sva tri kluba naroda, već konačnu riječ treba dati zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Čavara je, u obraćanju rukovodstvu i delegatima, ukazao da nema potrebe za formiranje komisije za usaglašavanje teksta zakona jer su se svi saglasili da je ovaj prijedlog zakona s liste vitalnih nacionalnih interesa, i da je glasanjem po proceduri za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, u stvari, zakon pao, jer ga nije podržala natpolovična većina svakog Kluba naroda, saopšteno je iz kabineta predsjednika FBiH.

"Ustav FBiH danas je narušen zbog toga što u Ustavu jasno piše da se komisija formira kad ne postoji saglasnost za određeno pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Po pitanju ovog prijedloga zakona, o kojem ste se izjasnili po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, svi ste saglasni da je ovo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Prema tome, nema nikakve potrebe slati ovaj zakon na Ustavni sud, niti formirati komisiju", smatra Čavara.

U saopštenju se podsjeća da na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, o kojem se glasalo po proceduri za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu sva tri kluba naroda, odnosno izostala je većina Kluba Hrvata, te zakon nije usvojen.

"Osim predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare i potpredsjedavajućeg Drage Puzigaće, koji su u julu podnijeli zahtjev da se o ovom prijedlogu zakona Dom izjasni po proceduri propisanoj za zakone sa liste vitalnih nacionalnih interesa, to su isto, prije početka današnje sjednice, zatražile i dvije trećine Kluba Bošnjaka", dodaje se u saopštenju.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH podržali su danas većinom glasova Prijedlog zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom Parlamentu, ali zbog činjenice da ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu u Klubu hrvatskog naroda konačnu riječ treba dati Zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara saopštila je da ovaj zakon nije usvojen ukoliko Komisija ne uspije da usaglasi tekst zakona, te da se u tom slučaju zakonski akt vraća predlagaču.

Izvor: