Čavari se ponovo nigdje ne žuri: Imenovanje četiri suca u Ustavni sud FBiH bit će još neko vrijeme na čekanju

ustavni sud bih

Kao kandidat za sudiju Ustavnog suda FBiH, neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama, te se zbog toga neću odazvati na intervju, poručio je Išerić

Imenovanje četiri suca u Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine bit će još neko vrijeme na čekanju. Kako nam je rečeno u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare, u ovoj sedmici, što se tiče imenovanja, neće biti ništa.

UPOTPUNJENA FARSA

- Predsjednik Federacije neće vršiti klasični intervju, on će samo obaviti razgovore sa svim kandidatima tijekom idućeg i tjedna poslije tog, a onda će sukladno svojim ovlastima donijeti odluku. Ne znamo još točno kad će to biti, ali predsjednik svakako planira da održi kraći razgovor sa svakim od kandidata koji su se prijavili, naveli su iz kabineta.

Doktor pravnih nauka Enver Išerić jedan je od kandidata za sudiju Ustavnog suda FBiH. Išerić je obavijestio Čavaru da se neće odazvati na intervju s njim, jer ne želi učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama.

- Kao kandidat za sudiju Ustavnog suda FBiH, obaviješten sam iz Vašeg ureda, a putem telefona, da namjeravate obaviti intervjue sa kandidatima za poziciju sudije Ustavnog suda. Bilo bi korektno i ispravno, gospodine predsjedniče, ako ste već namjeravali obaviti te intervjue, da kandidatima uputite pozive u pisanoj formi i navedete pravni osnov koji vam omogućava ili po kojem ste obavezni obaviti intervju sa kandidatima, a prije donošenja odluke o imenovanju. Takvog pravnog osnova, gospodine predsjedniče, nema niti u jednom pravnom aktu i ne možete sami sebi propisivati obaveze, ovlaštenja i odgovornosti. Izvolite, gospodine predsjedniče, imenujte sudije Ustavnog suda sa liste koja vam je dostavljena od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i na osnovu mišljenja Ustavnog suda FBiH, a što je propisano zakonom, napisao je Išerić.

Nadalje Išerić navodi da bi, “umjesto uvođenja novih procedura u postupak izbora sudija Ustavnog suda, bilo bolje da ste se pobrinuli da svoje ustavne obaveze izvršavate blagovremeno i u skladu sa Ustavom i zakonima ove države”.

- Znam da je neobično da se kandidat za određenu poziciju na ovakav način obraća organu koji vrši imenovanje, ali, gospodine predsjedniče, Vi ste odavno izgubili kredibilitet da imenujete osobe na ovakvu odgovornu poziciju. Ako imamo u vidu činjenicu da je na čelu komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća bio tadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, onda je sva farsa ovih konkursnih procedura upotpunjena. Zbog toga želim da Vas obavijestim da, kao kandidat za sudiju Ustavnog suda FBiH, neću učestvovati u neustavnim i nezakonitim radnjama i procedurama, te se zbog toga neću odazvati na intervju, odnosno razgovor sa Vama, naveo je na kraju pisma dr. sc. Enver Išerić.

FAVORITI

Među kandidatima koji bi trebali biti na razgovoru kod Čavare su Dubravko Čampara, Ljubomir Ožegović, Mustafa Bisić...

Kako nezvanično saznajemo, među kandidatima koji bi trebali biti na razgovoru kod Čavare su Dubravko Čampara, Ljubomir Ožegović, Mustafa Bisić...

Portal Istraga.ba pisao je da predsjednik FBiH ignoriše liste VSTV-a i svojih potpredsjednika, te da namjerava u Ustavni sud FBiH imenovati državnog tužioca Dubravka Čamparu i dugogodišnjeg sekretara Ustavnog suda RS-a Ljubomira Ožegovića.

Istraga navodi da su osim Išerića poziv Čavare odbili i advokatica Nina Kisić te državna sutkinja Sena Uzunović.

- Osim njih, na razgovoru sa Čavarom se, vjerovatno, neće pojaviti ni sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić, kao ni sudija Branimir Orašanin, piše Istraga.