Cavusoglu: Rekli smo Rusima da ne bombraduju kompletnu regiju Idlib jer tako ginu i civili

Home

Cavusoglu: Rekli smo Rusima da ne bombraduju kompletnu regiju Idlib jer tako ginu i civili


Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je večeras u turskom gradu Afyonkarahisaru kako je cilj raspoređivanja snaga u sirijskom Idlibu sprječavanje oružanih sukoba u potpunosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Cilj nam je u potpunosti spriječiti sukobe i olakšati politički proces. Astana je dobra platforma za zaustavljanje sukoba ali nam je sada cilj oživjeti proces u Ženevi”, rekao je Cavusoglu u vezi s predstojećim raspoređivanjem Turskih oružanih snaga (TSK) u sirijskom gradu Idlibu, čija se provedba očekuje u okviru sporazuma između Turske, Rusije i Irana.

Cavusoglu je odgovarajući na pitanja novinara u Afyonkarahisaru gdje prisustvuje 26. redovnom sastanku Stranke pravde i razvoja (AK Parti) podsjetio da je danas obavio telefonske razgovore sa šefovima diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Irana, a razgovarano je o bilateralnim pitanjima te o situaciji u Iraku i Siriji.

Cavusoglu je na pitanje novinara o vremenu ulaska turske vojske u Idlib podsjetio da će u nekim regijama u Siriji boraviti posmatračke misije Rusije i Irana, kao i Turske.

“To je zato jer svi garantuju održavanje primirja. U Idlibu većinu čine pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije, tu su i civili iz Halepa i drugih dijelova. Postoje i radikalni elementi kao i u drugim regijama, ali rekli smo i Rusima i ostalima da ne bombraduju kompletnu regiju iz zraka jer tako ginu i civili. Teroristi moraju biti locirani i borba protiv njih treba biti vođena na precizniji način. Cilj nam je u potpunosti spriječiti sukobe i olakšati politički proces. Astana je dobra platforma za za zaustavljanje sukoba ali nam je sada cilj oživjeti proces u Ženevi”, pojasnio je Cavusoglu.

Turski ministar je dodao da će kretanje turskih jedinica biti određeno na osnovu obavještajnih podataka i odluka vrhovne komande.

 

(Izvor: Saff)

Topic
Objavio: Ned, 08/10/2017 - 20:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top