Čavušolu: Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte Kašogijevog ubistva

Potrebno saznati ko je naredio likvidaciju

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) je, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompe) u Stejt departmentu, istakao da je Turska odlučna rasvijetliti sve aspekte slučaja ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi). 

- Turska je istrajna na potpunom rasvjetljavanju ubistva Kašogija, a to smo kazali i Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je Čavušolu novinarima u Vašingtonu nedugo nakon susreta s američkim kolegom, javlja TRT.

Dodao je da Turska ne posmatra Kašogijevo ubistvo kao političko pitanje nego kao ubistvo koje treba biti rasvijetljeno do samog kraja podsjetivši kako mnoge zemlje u svijetu ne žele ugroziti odnose s Rijadom.

- Mnoge zemlje ne žele poremetiti svoje odnose sa Saudijskom Arabijom zbog ubistva Kašogija. Ni mi ne želimo, ali ubistvo mora biti rasvijetljeno - rekao je Čavušolu dodajući da je važno da budu ponuđeni odgovori na sva pitanja koja nisu jasna.

Istakao je da je potrebno saznati ko je naredio ubistvo Kašogija te da je previše pitanja za koje nema odgovora u vezi s ovim slučajem.

Govorio je i o saradnji SAD i Turske u Siriji podsjetivši na zajedničku mapu puta u Munbiču.

- Tursko-američki timovi će se sastati već narednih dana kako bi mapa puta za Munbič bila provedena i u drugim regijama - rekao je Čavušolu.