Cazin: Danas počela 51. Kolonija „Ostrožac“

Danas je sa radom počela 51. po redu Kolonija skulptora „Ostrožac“. Ova kolonija pod vedrim nebom unutar krajiškog bisera, Starog grada Ostrožac, trajaće cijelu sedmicu, a ulaz za sve posjetioce je potpuno besplatan za vrijeme trajanja ove manifestacije.

Ovogodišnju Koloniju će obogatiti 7 novih skulptura u kamenu bihacitu koje će raditi 4 studenta Akadmije likovnih umjetnosti iz Sarajeva i njihov mentor kao i 2 akademska kipara. Profesor Samir Sućeska ove godine sa Akademije dovodi Admira Šurkovića, Aidu Beganović, Azru Omerhodžić i Halima Ahmedspahića. Dva profesionalna akademska kipara dolaze nam iz susjednih zemalja. Petar Ćujo iz Hrvatske i Jure Markota iz Slovenije.

c

Njima će se u četvrtak pridružiti i naši cazinski umjetnici, Nurija Ljubijankić i Ismet Kasumović, koji će raditi salonske skulpture u terakoti.

ca

Ovogodišnja Kolonija će također ostati u posebnom sjećanju i učesnicima i organizatorima, zbog unapređenja popratnih sadržaja Kolonije. Kako biste se uvjerili u ljepši, ugodniji i pristupačniji ambijent Starog grada Ostrožac, pozivamo Vas da ga posjetite ovih dana i doživite neke nove uspomene i iskustva.

caa

 

Press JU "Kulturni Centar" Cazin