CAZIN/ Građani odgovaraju: “Plaše li se pojave korona virusa ili su to mediji previše preuveličali?!”

CAZIN
Opasnost od pojave korona virusa u našoj zemlji, za sada, se smatra niskom, ali se, prema mišljenju stručnjaka, ne može u potpunosti isključiti.

Nadležni ponavljaju da nema mjesta panici, ali da svi trebaju raditi na ojačavanju imuniteta i održavanju lične higijene na najvišem nivou. Naši sugrađani su, uglavnom, mišljenja da nema razloga za paniku dok god se slijede mjere prevencije.

Od korona virusa koji se prvo pojavio u kineskom gradu Vuhanu, u decembru prošle godine, prema najnovijim podacima, umrlo je više od 2.000 osoba, a zaraženo više od 80.000. Mnogo toga još uvijek nije poznato o korona virusu, ali se zna da su simptomi dosta slični običnoj sezonskoj gripi. Također, isto kao kod sezonske gripe, simptomi mogu biti bezazleni i blagi, ali mogu biti i teži i oni obično pogađaju osobe sa slabim imunitetom, pretežno starije osobe.

Iako su u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja zaraze korona virusom, tamošnje ministarstvo zdravstva je nekoliko puta ponovilo da nema mjesta panici te da je bolest na nivou sezonske gripe. Opasnost od pojave novog korona virusa u našoj zemlji smatra se niskom, ali ljekari tvrde da se ona ne može u potpunosti isključiti. Vakcina protiv korona virusa je iz Velike Britanije već isporučena u Sjedinjene Države i čeka se testiranje na ljudima.

U međuvremenu, prema preporuci ljekara, možemo preventivno raditi na podizanju imuniteta, koji je, kako je poznato, ključan u borbi sa virusom. Izgradnji imuniteta se može doprinijeti i boravkom na svježem zraku te konzumiranjem većih količina vitamina C i D3, a od presudne važnosti za spriječavanje zaraze je i intenzivna osobna higijena. U kratkoj anketi provedenoj među našim sugrađanima, većina njih je mišljenja da su mediji previše uveličali situaciji po pitanju pojave korona virusa. Neki ističu da nema razloga za toliku paniku, dok drugi kažu da prate tok situacije u svijetu i da vjeruju da je naše zemlja, po pitanju pojave korona virusa bezbjedna.

Ono u čemu se većina naših Cazinjana složila jeste da svako od nas treba da slijedi mjere prevencije, a koje se odnose na pojačan unos zdravih namirnica u organizam, kao i na održavanje higijene, jer kako kažu, dok god slijedimo uputstva i brinemo o sebi ,bezbjedni smo od pojave ovog strašnog virusa koji je uzdrmao cijeli svijet. Svjetska zdravstvena organizacija je izdala niz preporuka radi prevencije.

Za sada je poznato da se ovaj virus širi kapljičnim putem kašljem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi do 14 dana. Virus može da se prenese i dodirivanjem predmeta koje je držala inficirana osoba, posebno ako poslije toga dodirujete usta, nos ili oči. Stručnjaci su već nekoliko puta istaknuli da nošenje zaštitnih maski ne predstavlja zaštitu od virusa, tako da, uz potpunu osobnu higijenu i termičku obradu namirnica koje se konzumiraju, treba izbjegavati kontakt s bilo kim ko ima respiratorne probleme.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, na svojim mrežnim stranicama, objavljivaće najnovija saznanja u vezi pojave ovog virusa. Za sada još uvijek nema razloga za paniku, ali opreza nikad dosta. U našoj zemlji još uvijek nema slučajeva zaraze ovim virusom, ali ukoliko ga i bude, zdravstveni sistem je, tvrde odgovorni, spreman pravovremeno da reagira.

Šta Cazinjani misle o virusu, pogledajte u sljedećem prilogu: