Cazin: Pokrenuta peticija protiv izgradnje Islamskog kulturnog centra u središtu grada

c

 Aktivisti koji su pokrenuli peticiju smatraju da lokacija u centru grada, određena za izgradnju Islamskog kulturnog centra, nije odgovarajuća, jer se nalazi pored pravoslavnog i katoličkog groblja.

Budžetom Grada Cazina osigurano je oko milion KM za kupovinu zemljišta na kojem će se izgraditi Islamski kulturni centar.

Kako je već izvještavala naša medijska kuća riječ je o projektu vrijednom 8 miliona eura kojim bi se na nešto više od 12.000 metara kvadratnih izgradili džamija, gusulhana, poslovni prostori, sjedište Medžlisa, prostorije za edukacije, kongresna dvorana i vrtić.

Ovaj multifunkcionalni objekat bi se nalazio u blizini Doma zdravlja i pored pravoslavnog i katoličkog groblja. To je izazvalo nezadovoljstvo dijela građana Cazina koji su pokrenuli peticiju protiv izgradnje centraDo sada je peticiju potpisalo 60 cazinskih intelektualaca i  građana koji ističu da nisu protiv  izgradnje  Islamskog centra u Cazinu već odabrane lokacijeSmatraju da se centar ne treba graditi pored pravoslavnog i katoličkog groblja.

U Medžlisu IZ Cazin nisu željeli komentirati stavove potpisnika peticije,  koja je inače proslijeđena svim relevatnim vjerskim institucijama i ustanovama te organima vlasti. S peticijom će navode potpisnici upoznati i nadležno tužilaštvo.