Cazinjanka najbolja pčelarka u FBiH

Takmičenje med
Cazinjanka Anita Hodžić-Kurtović je najbolja pčelarka u FBiH dok je Selma Smlatić najbolja mlada pčelarka iz Velike Kladuše, kako je objavio Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod na ovogodišnjem takmičenju “Dani meda” u FBiH.

 

Anton Karačić iz Biletić Polja osvojio je prvo mjesto u kategoriji ‘livadski med’, drugo mjesto pripalo je Emiru Čoliću iz Hadžića, a treće Esadu Kadiću, također iz Hadžića.

Prvo mjesto pripalo je kompaniji Medicom d.o.o. Grude, drugo je osvojio Muharem Pripo iz Konjica, a treće Edis Begić iz Cazina, kada je u pitanju med od kestena.

Prvo mjesto uzeo je Dobro Zovko iz Čitluka, drugo Dalibor Primorac iz Gruda, a treće Bego Borovac iz Goražda, kada govorimo o ‘medu od medljike’.

Muharem Pripo iz Konjica, drugo Mirko Barbir iz Ljubuškog, a treće Dario Šormaz iz Kupresa zauzeli su ovakve pozicije kada je u pitanju kategorija ‘razne vrste meda’.

Prvo mjesto pripalo je Mirsadu Fišiću iz Konjica u kategoriji ‘med od bagrema’ dok ostali uzorci nisu prošli polensku analizu, a isto situacija je bila i u kategoriji ‘med od lipe’ gdje je prvo mjesto osvojilo Pčelarsko društvo Nektar iz Tuzle.

Ove godine prvi put dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

Pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini u porastu i jako je važno da se pčelarima pruži adekvatna podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode, rekao je director Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva Omer Kurtović.

Federalni agromediteranski zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med. Obuku osoblja Zavoda proveo je Sweden/USAID FARMA II projekt.

Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara,  naveo je da je najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost testiranje i certificiranje njihovih proizvoda, te da svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med.