Bolja prehrana za gimnazijalce: Cazinski učenici uveli zdrav doručak petkom

Važnost pravilne ishrane i nepreskakanja obroka, posebno doručka, čini se, shvatili su cazinski gimnazijalci, a svojim projektom možda potaknu i ostale srednjoškolce, ali i osnovce u gradu da se zdravije hrane.

Naime, učenici III1 razreda ove obrazovne ustanove su u petak, 12. oktobra, u holu škole svojim školskim drugovima ponudili primjer zdravog i izbalansiranog doručka koji se sastojao od sendviča od crnog kruha, kikiriki maslaca i jedne banane.

Cijena te zdravije verzije brze hrane je 1,50 KM, čime su pokazali da hraniti se zdravo ne mora ujedno značiti i izdvojiti više novca.

Ono što posebno raduje je činjenica da su spremljene zalihe ovih sendviča toga dana vrlo brzo rasprodane. Čini se da su mladi gimnazijalci spremni na promjene u ishrani koje se svakako neće desiti preko noći, ali svaki korak ka zdravijem i svjesnijem odabiru namirnica je za pohvalu.

Image

Akcija Zdrava prehrana nije završena 12. oktobra. Ovi gimnazijalci svakog petka nudit će svojim drugovima različite verzije zdravog, a novčano prihvatljivog doručka poput smutija od voća, sirove voćne salate, zdrave verzije slatkiša i ostale sirove delicije. 

Na svjesnost o važnosti zdrave ishrane i ovakvoj korisnoj ideji učenici mogu zahvaliti i profesorici Almiri Topić, koja vodi sekciju Kultura življenja, i u okviru čijeg časa se i održava spomenuta akcija, a nosioci projekta su, kako smo već rekli, učenici III razreda.

- "Pridružite nam se, uvjerite se da je prirodna i živa hrana ukusna i mnogo bolji izbor od slatkiša koje uglavnom jedu naše učenice i učenici. Vrijeme je za promjene", poručuju putem Facebook stranice škole cazinski srednjoškolci.

Image