CCI o radu Vlade i Skupštine USK: Politička nestabilnost u 4-ogodišnjem periodu

Oštre kritike

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona od 2014. do 2018. godine, ocijenivši da je taj mandatni period obilježila politička nestabilnost.

Pet smjena

– Promjene skupštinskih većina i sastava vlada dešavale su se kao na traci, što je rezultiralo činjenicom da je od postizbornog imenovanja Vlade USK kroz nju prošlo 30 različitih ministara i premijera u pet provedenih smjena i rekonstrukcija – saopćeno je iz CCI-ja.

Navodi se da je Vlada USK u aktuelnom mandatu razmotrila skoro 3.500 mjera, što je pozicionira na šesto mjesto kantonalne liste po produktivnosti. Iza nje su vlade Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

Skupština je usvajala, u prosjeku, jedan zakon mjesečno

– Posljedica nedovoljno dobre realizacije planiranih aktivnosti Vlade je da se među nerealiziranim mjerama iz godišnjih programa rada u aktuelnom mandatu nalazi čitav niz značajnih mjera, čije su usvajanje i pravilna primjena mogli pozitivno utjecati na kvalitet života građana – smatraju u CCI-ju.

Za aktuelni četverogodišnji mandat Skupština USK usvojila je, kako su naveli u CCI-ju, tek dvije strategije, dok je u martu 2018. prihvatila u nacrtu još dvije strategije. Skupština je usvajala, u prosjeku, jedan zakon mjesečno. No, od 45 usvojenih zakona, svega je 18 novih, tzv. temeljnih. Ostalo su tek izmjene i dopune postojećih zakonskih akata, dodaju iz CCI-ja.

Kršenje Ustava

– U radu Vlade i Skupštine USK tokom aktuelnog mandata registrirano je kršenje više zakonskih i podzakonskih akata pa čak i Ustava -navedeno je u izvještaju CCI-ja, objavljenom jučer u Bihaću.

Nepotpuna realizacija

Kako su ustvrdili, ni u jednoj godini mandata realizacija zakona planiranih godišnjim programima rada nije dosegla 30 posto planiranog. U aktuelnom mandatu, kako su naveli, Vlada USK nijednom nije na vrijeme usvojila program rada, a Skupština je to uradila samo jednom.