Čeh u krvi imao 8,83 promila alkohola

Tokom svoje prakse nisam naišla na tako pijanog pacijenta, a da se to na njemu tako malo primjećuje, rekla Mičudova

U krvi 41-godišnjeg Čeha ljekari su, nakon što im se obratio jer je slomio nogu berući gljive po šumi u regionu Ostrave na istoku zemlje, analizom otkrili da u krvi ima čak 8,83 promila alkohola, što je novi neslavni češki rekord.

Muškarac je prvo priznao da je popio flašu i po piva. Zbog predstojeće operacije pravili smo analizu krvi na prisustvo etanola i pokazalo se da je imao čak 8,83 promila alkohola u krvi - kazao je za ljekar iz bolnice u Krnovu Jirži Stošek.  

Nadežda Mičudova, primarijus Internog odjela bolnice, na kojem je muškarac završio dok se ne otrijezni kako bi ga mogli operirati, tokom svoje prakse kaže da nije naišla na tako pijanog pacijenta, a da se to na njemu tako malo primjećuje.

Koračao je, orijentirao se. Klinički je izgledao maksimalno na tri promila alkohola u krvi. Rekao nam je da je pio s drugovima noć prije, a sutradan ujutro kad je krenuo u šumu da bere gljive, doručkovao je dva piva. Prvo jelo, komad hljeba s mesom, uz pivo, pojeo je tek pošto se povrijedio, pred prijevoz u bolnicu - rekla je Mičudova.

Čeh iz Krnova sa 8,83 promila alkohola u krvi oborio je neslavni nacionalni rekord koji je držao jedan traktorista kojeg je češka saobraćajna policija zaustavila za volanom cisterne sa stajnjakom, da bi alkotest pokazao cijelih osam promila alkohola u krvi.