Čelni ljudi u Kantonu ogorčeni na RTVUSK zbog snimka ministrice Mehić: Reagovao i premijer Ružnić

fdah
Reagovanje premijera USK na sporni dio snimka iz razgovora za Dnevnik sa ministricom privrede USK-a

Uz potpuno poštovanje slobode uređivačke politike i nezavisnog novinarstva, osuđujemo neprofesionalan potez uposlenika TV USK, koji su zloupotrijebili i učinili dostupnim trećim licima snimak gospođe Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona, načinjen prije nego što je zvanično počelo snimanje intervjua za potrebe TV USK. Snimak neformalnog razgovora, nastao za vrijeme pripreme za intervju, na koji se ministrica Mehić odazvala upravo u nastojanju da svoj rad učini što transparentnijim i iz poštovanja prema javnom tv servisu, plasiran je u javnost putem društvenih mreža s ciljem podsticanja netrpeljivosti i kreiranja pogrešne slike o članici Vlade Unsko-sanskog kantona.

Pored očiglednog nepoštovanja profesionalnih standarda koje javni servisi treba da primjenjuju i manipulisanjem  materijalom snimljenim, bez znanja gospođe Mehić, s očiglednom namjerom nanošenja štete ugledu Mnistarstva privrede,  iznenađeni smo i izostankom reakcije rukovodstva i uprave RTV USK jer su oni odgovorni za kreiranje uređivačke politike kao i za aktivnosti koje poduzimaju njihovi uposlenici. Uprava i rukovodstvo RTV USK moraju biti opredijeljeni  da preduzmu potrebne mjere za očuvanje profesionalnih standarda javnog servisa i da, kao  pružalac medijske usluge,  profesionalno prikupljaju materijal, u skladu sa etičkim kodeksom.

U ovom konkretnom slučaju osoba, koja se s punim poštovanjem prema interesu javnosti, odazvala na svaki poziv novinara TV USK da govori o svom radu na javnoj poziciji, nije upoznata da je snimanje u toku niti da će manipulativni sadržaj biti iznijet sa negativnom konotacijom i prema instituciji i prema članici Vlade USK.

Građani su, od strane trećih lica, kojima je snimak učinjen dostupnim, dovedeni u zabludu o aktivnostima Ministarstva privrede i ministrice Mehić,  te da se radi o  sadržaju emitovanom u informativnom programu RTV USK, od čega se rukovostvo ovog kantonalnog medija nije niti profesionalno ogradilo niti  stalo u zaštitu sugovornice i odgovorne političarke koja vodi uspješno vodi resor koji joj je povjeren.

Ministrica Mehić odgovorno radi svoj posao i kao mlada, uspješna osoba na javnoj funkciji primjer je zalaganja za profesinalan, transparentan i efikasan rad te je direktno zaslužna i za osnaživanje komora i njihovo partnersko uvezivanje u realizaciji programa poticaja za obrtništvo, poduzetništvo i turizam što je rezultiralo time da u budžetu Ministarstva privrede za 2022. godinu bude planirano 6 miliona KM za ove oblasti.

Članovi Vlade Unsko-sanskog  daju maksimalan doprinos, svako u svom resoru, da stvaraju bolje uvjete za život građana i  razvoj Krajine. Uporedo, bili smo na raspolaganju za sve zahtjeve koji su svakodnevno dolazili iz ovog kantonalnog medija, uvažavajući značaj slobode medija. Izostanak odgovornosti za svjesno narušavanje ugleda institucije i pojedinca, s druge strane, je neetički te upućujemo ovo reagovanje u cilju zaštite žene, političarke i članice Vlade, što je bila vaša i profesionalna i ljudska obaveza.