Čelnik WHO najavio neovisnu provjeru postupanja tokom pandemije

Tedros
Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je u ponedjeljak kako će "u najskorijem odgovarajućem trenutku" zatražiti neovisnu procjenu načina na koji je vodio tu organizaciju i njeno postupanje u razdoblju pandemije koronavirusa.

"Svi trebamo naučiti lekcije iz ove pandemije. Svaka država i svaka organizacija mora analizirati svoj odgovor te izvući pouke iz tog iskustva. WHO je privržena transparentnosti, odgovornosti i stalnom poboljšanju svog djelovanja", kazao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na godišnjem sastanku te agencije UN-a.

On je zahvalio sudionicima skupa na "snažnoj potpori WHO-u tijekom ovog kritičnog razdoblja" dodajući kako najavljena revizija podrazumijeva odgovornost svih sudionika u procesu donošenja odluka "u dobroj vjeri".

Kazao je i kako "rizik ostaje veliki" te kako još valja prijeći dug put prije nego što svijet bude mogao odahnuti od borbe s pandemijom koronavirusa.

Čelnik WHO-a je podsjetio kako preliminarni serološki testovi u nekim zemljama pokazuju da je najviše 20 posto stanovništva oboljelo od bolesti covid-19 a u većini njih manje od 10 posto.

WHO, čija je glavna misija koordinirati hitne zdravstvene krize, optužen je od SAD-a da je zanemario rano upozorenje Tajvana o opasnosti koronavirusa koji se krajem prosinca pojavio u Kini, što organizacija niječe.

Washington smatra da se WHO stavio na kinesku stranu u upravljanju pandemijom. Zbog toga je ukinuo financiranje agencije.

"Od prvog dana, WHO je podupirao zemlje u tim teškim trenucima. WHO je brzo upalio alarm i često smo zvonili", odgovorio je Tedros u ponedjeljak na te optužbe, te rekao kako su već ranije diplomatske tenzije stvorile kontroverze oko odgovora na pandemiju.

Ona je jasno pokazala geopolitičke podjele, dodao je.

WHO bi na dvodnevnom zasjedanju trebao usvojiti rezoluciju koju je uputio EU a koja traži da se što prije provede "proces evaluacije" međunarodnog zdravstvenog odgovora na pandemiju i mjera koje je poduzeo WHO.