Ćemalović: Situacija izmiče kontroli, tri migranta zaražena koronavirusom

asd
Kod migranata postoje i druga hronična oboljenja poput hepatitisa B i C, aktivne tuberkuloze pa čak i SIDA-e.

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva USK Nermina Ćemalović otkrila je za Oslobođenje da se trenutno na području ovog kantona nalaze za sada tri migranta koja su pozitivna na koronavirus.

- Doista sam zabrinuta za epidemiološku situaciju na USK-a. Pogotovo jer mi ne možemo pratiti zdravstveno stanje migranata van kampova. Imamo već trećeg migranta koji je pozitivan na Covid-19, kazala nam je Ćemalović.

Migrant koji je jučer pobjegao iz kampa Bira, pozitivan je na koronavirus i bio je izoliran u ovom kampu, ali je razbio prozor i pobjegao. Ćemalović ističe da kod migranata postoje i druga hronična oboljenja poput hepatitisa B i C, aktivne tuberkuloze pa čak i SIDA-e.

- Nedavno smo imali dva aktivna slučaja tuberkuloze i jedan od migranata nam je pobjegao iz bolnice. Ne možemo imati stražara pored svakog migranta. Oni jednostavno ne vode brigu o svom zdravlju, zašto bi brinuli o drugima. Teško ih je pratiti i identificirati, oni izmišljaju ime i prezime i godišta. Oni rade šta hoće. A vi nemate snage ni moći da im se oduprete jer ne možete prepoznati osobu koja napravi prekršaj jedino ako ga niste na licu mjesta uhapsili, govori Ćemalović.

Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put. Nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a ovu izjavu Ćemalović nije htjela previše komentarisati.

- Sama izjava govori o tome koliko je to neozbiljno, i on kao član Predsjedništva mora da vodi brigu i interes prema BiH. USK-a nije nikakva jedinka ili nešto što treba da služi za transport migranata iz Sarajeva ili RS-a, iz cijele Federacije. Nisu pošteni prema ovom kantonu. Ovaj odgovor gospodina Dodika je više nego neozbiljan u ovakvoj situaciji koja je pred eksploziju, davati takve izjave to doista nisam očekivala od političara koji je dugo u politici i koji zna birati riječi kada hoće, poručuje Ćemalović.

Voljela bi, kaže, da Dodik dođe i da vidi kako to izgleda.

- Razumijem da ne želi migrante u svom dvorištu i svojoj kući, ali ni mi to ne želimo. Ne mogu da prihvatim da je USK-a žrtva cijele BiH, govori Ćemalović.

O trenutnoj situaciji u ovom kantonu kada je riječ o migrantima kaže da niču kao gljive poslije kiše, a u medijima se spekuliše da je negdje oko 3.000 migranata hoda ulicama, što je i potvrdila.

- Migranti ovdje niču kao gljive poslije kiše. Nevjerovatno je koliko ih ima na ulicama, oni su okupirali USK-a posebno Veliku Kladušu i Bihać. Preko 3.000 migranata imamo na ulicama napuštenim objektima, nema gdje ih nema oni upadaju u kuće i pljačkaju, ističe Ćemalović

Ističe da ne bi voljela da narod uzme zakon u svoje ruke, ovaj put ih moli da se strpe još malo, kako bi vidjeli hoće li biti odgovora iz Sarajeva.

- Ova reakcija građana  iz Velike Kladuše je bio jedan odgovor. Krajšnici su jedan strpljiv i dobar narod međutim ovo je prešlo sve mjere. Građani to trpe već treću godinu i ja se bojim samo još većih nemira. Za njih nema ni zakona ni reda ni pravila. Ni smo svi ovdje ugroženi. Mi smo taoci migranta, govori nam Ćemalović.

Bez obzira na Dodikove izjave Ćemalović je ogorčena na druge.

- Bez obzira na sve ja više zamjerim institucija iz Sarajeva u smislu da sva ministarstva koja su odgovorna za migracije i kretanje migranata a oni bi morali  voditi brigu o migrantima. Da se desi da  ovoliki broj njih da dođe ovdje. Migranti se ne zaustavljaju u USK-a oni se zaustavljaju na Drini, a još bi bolje bilo prije Grčke, poručuje Ćemalović .

Na kraju je upitala sve kako može maloljetnik od 13 godina doći do Unsko-sanskog kantona bez ijednog dokumenta bez staratelja i pratnje?