Čengić: Novalić nije čitao plan vakcinacije, Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine

Čengić
Dodao je i da će na sjednici Parlamenta tražiti da se zabrani Vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU

 

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Irfan Čengić (SDP) kazao je premijer FBiH Fadil Novalić nije čitao vlastiti plan vakcinacije kao i da Vlada FBiH ne smije nabavljati ruske i kineske vakcine.

- Pozivam Vladu FBiH da poštuje vlastiti plan i brine se za zdravlje građana. Ukoliko Vlasti RS žele da koriste ruske i kineske vakcine neka ih koriste, ali ne smijemo se igrati sa životima i novcem građana FBiH - reagirao je Čengić na Facebooku.

Dodao je i da će na sjednici Parlamenta tražiti da se zabrani Vladi koju vodi Novalić da kupuje vakcine koje nisu odobrene od EU.

- Ovo nije prvi put da Vlada FBiH radi protiv interesa građana i naših strateških partnera u interesu Kine i Rusije, ali o tome ću posebno govoriti - naveo je Čengić.

Podsjetio je i na sadržaj plana vakcinacije:

- Vlada Federacije BiH i FMZ opredijeljeni su da cjepivo protiv COVID-19, koje će se primjenjivati u Federaciji BIH, mora biti registrirano u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) koja primjenjuje visoke standarde sigurnosti u okviru bilo redovitog ili pak hitnog odobravanja stavljanja u promet, odnosno upotrebe lijekova.

Sve vakcinea koje budu u primjeni u Federaciji BiH moraju imati odobrenje za stavljanje u promet izdat od EMA - navodi se u planu vakcinacije kojeg je citirao Čengić.