Centralna svečanost: U Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjan Bajram-namaz

Home

Centralna svečanost: U Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjan Bajram-namaz


Vjernici islamske vjeroispovijesti danas obilježavaju Kurban-bajram, a centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.  

U bajramskoj poruci reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, je rekao da su u ovim trenucima naše misli s hadžijama u Mekki.  

- Ponosni smo na njih i zajedno s njima izgovaramo riječi veličanja našeg Gospodara Allaha Uzvišenog. S njima smo jedno. Ta naša jedinstvenost u vjeri neka pređe i u stvarnost činjenja. Neka nas to vjerovanje zbliži, neka hadž bude naše okupljalište i zborište, mjesto nade u bolje sutra svih ljudi na zemlji - kazao je reis Kavazović u bajramskoj poruci.  

Prema njegovim riječima, muslimansko hodočašće i Kurban-bajram su i naše prisjećanje na poslanika Ibrahima, i njegove blagoslovljene sinove, Ismaila i Ishaka.

- To je i podsjetnik na korijene svih objavljenih vjera: judaizma, kršćanstva i islama.

Te poruke zajedništva treba da izgovaramo i stalno ponavljamo, ne bi li se čule. Zato će muslimani sutra Bajram podijeliti sa svojim bližnjima i svima koji žive u duhu ibrahimovskog zajedništva. Neka Allah Uzvišeni primi obrede naših hadžija i neka se svojim porodicama vrate čisti od grijeha. Neka primi njihove i naše molitve za nas i našu domovinu.

Neka primi i naše kurbane, naše uzdanice u dobrima ovoga i onog svijeta - kazao je ef.Kavazović u bajramskoj poruci. Muslimani u BiH danas dočekuju Kurban-bajram: Dan kada pružamo ruku siromašnima 01.09.2017 05:59.

 

(Izvor:Avaz.ba)

Objavio: Pet, 01/09/2017 - 07:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top