Centralno grijanje poskupljuje: Novi udar na džep građana

grijanje
Iako se jučer govorilo o ograničenju cijena peleta na području kompletne BiH iz Vlade Federacije BiH danas nije stigla potvrda da će biti donesena odluka o cijeni peleta od 480 KM plus PDV po toni. S druge strane u Sarajevu s novembrom definitivno poskupljuje centralno grijanje bilo da je riječ o utrošku energenta ili paušala i to za nešto manje od 17 posto.

 

Iz Vlade Kantona ističu oktobar je prošao bez povećanja, no cijena se mora uskladiti s povećanom cijenom prirodnog gasa.

“Mi smo jednostavno odlučili zbog poslovanja preduzeća, zbog komercijalnih stvari da je poskupljenje 16,53 posto za razliku od cijene plina koja je povećana 33 posto u zadnja tri mjeseca”, kaže Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Građani su očekivali veću cijenu , no ostaje nejasno zašto se povećava cijena takozvanog paušala koji nema veze s cijenom energenta.

“Evo ja već razmišljam pošto sam podstanar da ja i supruga i dvoje djece a živimo u dvosobnom stanu , to povećanje nas uslovljava da izađemo iz stana i da tražimo neku drugu lokaciju, kuću gdje nećemo plaćati uvećani trošak grijanja jer sada će tih 16 posto izaći na oko 70 KM mjesečnih troškova bez grijanja”.

Iz Toplana Sarajevo navode da bez obzira što ne obuhvata troškove energenta fiksni dio troškova istovremeno poskupljuje.

“Paušal nije poskupio. To je kalkulativni element kao i utrošena energija samo što se to raspoređuje na vrijeme van sezone i vrijeme u sezoni, odnosno sedam i pet mjeseci i to se računa na bazi svih naših troškova i planiranih aktivnosti i raspoređuje dalje prema tarifnim modelima toplana”, kaže Mirza Musić, izvršni direktor za tehničke poslove KJKP Toplane Sarajevo.

Računi pokazuju da su fiksni troškovi poskupili ranije ove godine bez obzira što se odnose na radnu snagu, proizvodne usluge, održavanje mjerila i dr. Građanin koji je u januaru platio 16,98 KM samo fiksne troškove, u februaru je platio dvije KM više, a u aprilu čak 21,73 KM što je gotovo 20 posto više u odnosu na prvi mjesec tekuće godine.

“Opet dok majstor dođe da održava to potroši gorivo koje je poskupilo, ali trebalo bi to ostati bar malo niže, a kada je riječ o plinu kako je tako je šta ćemo”, kaže jedan od građana.

Ukoliko i nećemo, veoma je teško izaći iz toplifikacionog sistema u Sarajevu, pogotovo od kada je Konkurencijsko vijeće BiH usvojilo rješenje kojim je utvrđeno da Toplane moraju prekinuti koristiti monopolski položaj naplaćujući fiksne iznose korisnicima koji su se isključili iz mreže. Nezadovoljni korisnici nailaze i na druge prepreke s grijanjem i održavanjem.

“Ova dva haustora imaju više problema jer dio kotlovnice ne radi ispravno i to se žale već godinu dvije ali nažalost niko ne radi ništa po tom pitanju dođe se kratkoročno da se odradi neki servis ali dugoročno da se riješi problem, to ne.”

Samo 11 stambenih objekata i pet poslovnih prostora u prošloj i ovoj godini uspjelo je da se isključi iz sistema centralnog grijanja, što znači da će velika većina građana Kantona Sarajevo željeli to oni ili ne, grijao njihov radijator ili ne morati platiti u decembru 17 % veći račun za novembar.