Centri za smještaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta koronavirusa u Krajini

Lipa
Centri za smještaj ilegalnih migranata postaju nova žarišta koronavirusa u Krajini, objavila je u nedjelju međunarodna organizacija koja brine o izbjeglicama.

 

Uz probleme koje BiH ima sa zaštitom svojih građana, kriza se komplicira jer je sve veći broj zaraženih među više od osam hiljada ilegalnih migranata.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC), jedna od međunarodnih organizacija koja skrbi o njima, objavilo je da je do 12. marta u izolaciji bilo hiljadu migranata u kampu u Velikoj Kladuši.

Testiranjima je potvrđeno 137 pozitivnih slučajeva, a ostali su izolirani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

"Svi evidentirani slučajevi su blagi ili asimptomatski, a svi koji imaju pozitivan test su izolirani u kampu. Ovo žarište je nesretna posljedica kritične situacije s koronavirusom u BiH", stoji u priopćenju DRC-a.

Koronavirus je otkriven i kod migranata u kampu Lipa, dvadesetak kilometara od Bihaća, no ondje stanje nije tako loše kao u Kladuši. Zaražene migrante smještaju u posebni šator gdje su po zdravstvenim nadzorom.

U BiH je u nedjelju potvrđeno manje od hiljadu novih slučajeva i 84 umrlih. U petak je bilo 2154 novozaraženih, najviše u jednome danu od izbijanja epidemije u martu prošle godine.

Izvor: