Čerkez: Vlada FBiH insistira na kreiranju Covid pasoša / Ovo je društveni problem i moramo biti dio Evrope

.
Čerkez je poručio da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu i da je sada krajnje vrijeme da se svi građani vakcinišu

 

Danas je u Sarajevu održan sastanak na poziv premijera Federacije BiH Fadila Novalića radi definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanom koronavirusom i imunizacijom stanovništva Federacije BiH.

Nakon Fadila Novalića koji je potvrdio da neće doći do novih zatvaranja, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je rekao kako FBiH insistira da se kreiraju covid pasoši ili dokumentacija. Čerkez je pozvao sve kantonalne vlade da počnu izdavati tu dokumentaciju uz pomoć koje će se moći putovati u druge zemlje širom svijeta.

Međutim, Čerkez je naglasio da za tu inicijativu nemaju saglasnost iz Republike Srpske.

- Potrebno je da se i javni emiteri pridruže kampanji imunizacije. Ovo je društveni problem i moramo biti dio Evrope - naglasio je.

Čerkez je poručio da nema potrebe sumnjati ni u jednu vakcinu i da je sada krajnje vrijeme da se svi građani vakcinišu.

- Ovo nisu restriktivne mjere, već vraćanje u normalan život. Virus je vrlo zarazan i imat ćemo veliki broj ljudi u bolnicama, zbog čega je potrebno da se svi vakcinišu - zaključio je Čerkez.  

Na sastanak su bili pozvano zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.