Cero o Pelješkom mostu: Naknadne reakcije iz BiH su artikulirana nemoć

Ekspert za državnu imovinu Bosne i Hercegovine Muharem Cero u razgovoru za Klix.ba kazao je da početak gradnje Pelješkog mosta dokaz još jedne jalovosti aktuelne vlasti u smislu međunarodne zaštite prava BiH, ali i jedan vrlo upitan donos Brisela.

Naime, danas je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić predstavnicima kompanije izvođača iz China Road and Bridge Corporationa (CRBC) u Stonu predao dokumentaciju, te je otvoren dnevnik radova i potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao. 

Objašnjavajući odnos Brisela u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, Cero smatra da se radi o nekoj vrsti dvojnih kriterija i odnosa koji s razlogom i opravdano proizvodi osjećaj manje vrijednosti u državnopravnom smislu državljana Bosne i Hercegovine u odnosu na zemlje regije.

Za reakcije iz naše zemlje, ekspert za državnu imovinu BiH kaže da su zakašnjele.

"Reakcije koje su uslijedile potvrđuju da izuzev visokih tonaliteta i burnih reakcija izostaje smislen i organiziran pristup problemima BiH. Ne samo Ministarstva vanjskih poslovanego svih koji su zaduženi za afirmaciju BiH odnosno zaštitu njenih međunarodnih prava. Tu je Predsjedništvo BiH i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BIH", smatra Cero.
 

Reakcije u kontekstu predizborne kampanje



Najavu da će Republika Hrvatska otpočeti radove na izgradnji Pelješkog mosta, ignorišući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, predstavlja flagrantno ugrožavanje suverenog prava Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru, poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Naknadne reakcije su najčešće artikulirana nemoć. Blagovremene reakcije su prave i alat su za aktivan odnos. Ne isključujem da će biti još burnih reakcija, ali one će biti u kontekstu predizborne kampanje", mišljenja je Cero.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u saopćenju za javnost najavio je i da će biti neophodno da BiH zaštitu svojih prava traži pred međunarodnim institucijama. Na pitanje da li bi BiH pred međunarodnim arbitrom mogla riješiti ovaj problem u svoju korist i da li se slučaj Pelješkog mosta može porediti sa sporom Hrvatske i Slovenije u vezi s Piranskim zaljevom, Cero smatra da do aktiviranja tužbe neće ni doći.

"Mislim da je mnogo učinkovitiji i intenzivniji bilateralan odnos BiH i Hrvatske. Ali čudni su potezi, ne samo po pitanju Pelješkog mosta, već i drugih stvari, te ponašanje briselske administracije. Povlačenje paralelizma sa sporom Hrvatske i Slovenije nije adekvatno jer se ipak radi o zemlji koja je van Evropske unije", rekao je Cero.

Naš sagovornik smatra da je današnja zakašnjela reakcija isključivo usmjerena u pravcu uzimanja političkih poena visokim decibelima za predizbornu kampanju.
Izetbegović je također istakao da u institucijama BiH postoje kadrovi kojima su interesi Republike Hrvatske prioritet. Cero to komentariše riječima da Izetbegović nije rekao ništa novo.

"Nismo saznali šta je uradio da se to ne dogodi u osam godina njegovog mandata. Opstrukcije i podjele u institucijama BiH su već viđena stvar. Sjetimo se pasivnog podbilansa i unilateralnih poteza Hrvatske donošenjem Zakona o upravljanju državnom imovinom. Jasno je da određene političke opcije i kadrovi rade za interese susjednih zemalja. To nije nikakva tajna", dodaje Cero. 

On smatra da je upućivanje na problem tražilo i terapiju, ali da smo dobili dijagnozu.

Na pitanje da li početak izgradnje Pelješkog mosta može biti signal bh. zvaničnicima da počnu raditi kvalitetnije kada je u pitanju preostala bh. imovina, Cero odgovara da su dosadašnje reakcije bile neefikasne i bez učinka.
 

Bh. imovina u Srbiji - Pandorina kutija



"Treba pitati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića šta je učinjeno poslije njegovog razgovora sa državnim pravobranilaštvom kada je naloženo da se odmah stupi u kontakt s pravobranilaštvom Republike Hrvatske kod hrvatskih institucija i da se pokrene ništavni ugovor na državnoj imovini u BiH. Nismo dobili povratnu informaciju. Dobili smo dnevnu informaciju visokog tonaliteta, a na terenu ništa", govori Cero.

On je mišljenja da se zapravo radi o laganom prenošenju nemoći u nove strukture vlasti.

"Što se tiče bh. imovine u Srbiji, još nismo ni otvorili Pandornu kutiju. Stoji ono što sam tvrdio, a tvrdim i danas - radi se prekograničnom kriminalu. To su najeklatantniji oblici snage i moći transnacionalne privatizacione mafije. To je sprega političkih struktura i tajkunskih elita", zaključio je ekspert za državnu imovinu BiH Muharem Cero.

Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je rekao da zbog početka gradnje Pelješkog mosta svako treba biti sretan i ponosan, ali nije želio komentarisati najavu Bakira Izetbegovića da će podnijeti tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu i Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Novac za projekat izgradnje Pelješkog mosta osiguran je zahvaljujući Evropskoj uniji. U konačnici će most koštati nešto više od 526 miliona eura od čega Evropska unija projekt sufinansira s 357 miliona eura bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova. Rok za gradnju je 36 mjeseci. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara.