Cesta pod velikim upitnikom! Od Bosanske Krupe do Bihaća odroni ozbiljno prijete vozačima

sa

Prva srednjoškolska smjena i radnici koji iz Bosanske Krupe ujutro putuju u Bihać na posao ili na nastavu, imali su prijevoz. Međutim, druga smjena nije

. Za nas je to potvrodio  i vlasnik jedine licencirane kantonalne autobusne linije koji vozi ovu relaciju Aziz Hadžić. Razlog, put kroz Unski kanjon i dalje je zatvoren. Odgovorni najavljuju – biti će sutra otvoren i to od 16,00 sati. Međutim, pita li se neko o sigurnosti putnika, jer odroni stijena, kamenja, drveća su na cesti staroj vjekovima, svakodnevni.

Hoće li tek tragedija koja samo čeka da se dogodi, pokrenuti odgovorne na akciju koja uključuje više od sanacije oštećenja asfalta?

Niko od odgovornih nije htio pred kamere kako bi odgovorio na naše pitanje: koliko je prijevoz, a posebno autobusni koji prevozi većinu djece i radnika kroz Unski kanjon uopće siguran? Tek u razgovoru sa pojedincima koji nemaju dozvole da razgovaraju sa novinarima i javnosti prenesu realno stanje, saznajemo realno stanje.

Stijene koje ugrožavaju put kroz Kanjon Une nalaze se na privatnom zemljištu, pa institucija koja je odgovorna za ovu cestu, i ne može mnogo toga uraditi po pitanju njihovog sigurnog uklanjanja. U ovom slučaju odgovorna je Federalna direkcija za ceste. Ista ona koja decenijama gradi magistralnu cestu Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa, koja više liči na fantomsku, nevidljivu gradnju.

Na naš upit kada će ta cesta biti izgrađena – nismo, iako nam je obećano, dobili odgovor. Nisu kontaktirali ni jedinog licenciranog kantonalnog prijevoznika na potezu Bihać – Bosanska Krupa, koji tvrdi kako će već sutra krenuti u proceduru tužbe za naknadu štete.