Čestitamo našoj Cazinjanki Aidi

.

Humanitarna radnica Aida Salkić-Haughton porijeklom iz BiH tačnije iz Cazina, odlikovana je počasnom titulom Član Reda Britanskog Carstva (MBE), za rad u zajednici koji služi kao pozitivan primjera drugima.

Odlikovanje se dodjeljuje povodom rođendana britanske kraljice Elizabete II.

Salkić-Haughton, rođena u Cazinu, se našla na listi odlikovanih osoba zbog njenog dugogodišnjeg volonterskog rada u promicanju svjesnosti o šteti koju mržnja može uzrokovati ukoliko joj se društvo ne suprotstavi na vrijeme.

Ova mirovna aktivistica radi zajedno sa humanitarnim organizacijama Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica) i YMCA North Staffordshire. Koristeći svoje ratno iskustvo, jer se kao tinejdžerka iznenada našla u centru ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, svojim je susretima sa mladima, djecom školskog uzrasta i predstavnicima zajednica navodila na to da se mržnji i diskriminaciji treba suprotstavljati kroz dobra djela.

"Svi mi možemo učiniti nešto kako bismo unaprijedili svijet u kojem živimo", rekla je Salkić-Haughton i dodala da moramo biti svjesni i kako lako stvari u životi mogu izbjeći kontroli.

"Ova titula je izvanredna čast, ali obaveza da nastavim sa mojim radom u zajednici kako bismo očuvali sjećanje na sve nevine žrtve bosanskog ili bilo kojeg drugog rata, te spriječilo sličan bol i gubitak u budućnosti".

Salkić-Haughton je naglasila da su joj najveća inspiracija bosanske majke čija su djeca ubijena, kao i drugi članovi porodice, ali da uprkos tome one nikada nisu izgubile dostojanstvo.

"Zločini počinju sa govorom mržnje i podsjelom na 'nas' i 'njih'", istakla je Haughton i pozvala da se tome snažno suprotstavi.

Smatra da se to može učiniti i kroz volonterski rad podsjetivši da je on jako koristan za društvo.