Čestitka hafiza Sulejmana Bugarija povodom 1440. hidžretske godine

Bosanskohercegovački imam i hafiz Sulejman Bugari je putem društvenih mreža uputio čestitu povodom nove 1440. hidžretske godine.

Njegovu poruku i čestitku prenosimo u cjelosti:

Hvala pripada Svemilosnom Allahu, koji nas uvijek zove Sebi. Allahovi blagoslovi su na Muhammeda, a.s., koji je zvao samo Njemu, kao i na njegove prijatelje, ashabe i na njegovu porodicu uzoritu i na sve koji se oslobađaju od svega negativnog.

Iseljenika je mnogo, a „pravi je onaj koji se od zla iseli“. Tako Muhammed, s.a.v.s., pravi iseljenik, veli.

Hidžra je put slobode, sigurnosti, pravde i otvorenosti prema svima, promovirajući vrijednosti svakoga za dobrobit sviju.

Kada neko kupi kuću, auto, finu odjeću, običaj je da mu se kaže: – MašaAllah, sretno ti bilo, boljim zamijenio, baš ste se lijepo ponovili! 

Čovjekova duša je tada tužna, ako joj se ne omogući da se i ona novim ruhom ponovi.

O, vi koji očekujete novu hidžretsku godinu, saberimo snage da se u njoj ponovimo odjećom svjesnosti, praštanja, razumijevanja i da skinemo sa sebe odjeću oholosti, hvalisanja, prigovaranja, napadanja, ponižavanja mržnje i distance.

Takvoj se duši može reči: – MašaAllah, što nam se lijepo ponovila i još boljim se okitila!

I ashabi su morali iz svojih kuća seliti da bi duše svoje nastanili jer dušom nenastanjene ne pitaj o njihovom stanju. Dušom nastanjeni Muhammed, a.s., nije se pomirio da se nepravda bilo kojoj duši čini i da se, pored stana za tijelo, i stan za dušu svima ne ponudi. Jer, samo nenastanjeni dušom, svoju porodicu, djecu, drugog i drugačijeg iz njihovih kuća tjeraju.

Dok je pravedni abesinski kršćanski vladar bio spreman život dati, da bi goste ashabe štitio i pravo na vjeru i sigurnost im ponudio.

Braćo i sestre, drage duše plemenite, šta mi danas ljudima nudimo?

Sve sija noćnom rasvjetom, čudnim građevinskim oblicima i tehnologijom. Države i gradovi puni blještavila, a bezbroj duhovnih beskućnika, koji zlo iz prošlosti oživljavaju jer im je sadašnjost umrla, sramote jedni drugima otkrivaju jer terapiju nemaju. Oni da se smiju i vesele ne umiju jer hidžru od dokazivanja, promoviranja sebe i moći još nisu učinili.

Prije se pobijeđivalo dobročinstvom, a sada školom i retorikom. Koga to mi slijedimo?

Da podsjetim sebe i vas na putokaz Božiji: „Allah je zadovoljan prethodnicima prvih iseljenika i pomagača, i svima onima koji su ih slijedili u dobročinstvu, a i oni su zadovoljni Njime; za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.“ (Teuba, 100.)

Molim Svemilosnog da nam oprosti i da snage da oprostimo, da se dahom hidžre povežemo, da se od svakog zla iselimo i da se u Kuću Mira, Sloge, Ljubavi i Sigurnosti uselimo.

Ko se radi Njega od svakog zla iseli, on će onog ko želi da ga obveseli!

Nek nam je sretna Nova hidžretska 1440. godina!