Čestitka ministra Alagića povodom deblokade Bihaćkog okruga i Dana Grada ​Cazina

Grb

Na današnji dan 6. augusta 1995. godine, prije 25 godina nakon četiri godine blokade razbijena je srpska okupacija i deblokiran tadašnji Bihaćki okrug. 

Do tada su građani Bihaćkog okruga i Peti korpus biliizloženi jednoj strašnoj neprijateljskoj ofanzivi, koja je dolazila kako sa teritorije Bosne i Hercegovine tako i sateritorije Hrvatske. Deblokada Bihaćkog okruga značila je i strategijski preokret jer tada oslobođen veliki dio države, odnosno Armija Bosne i Hercegovine započela je oslobodilačke akcije cijele zemlje.

Deblokada Bihaćkog okruga pored toga što je značila preokret u nametnutom ratu, značila je prvenstveno i slobodu nakon 1.201 dana srpske okupacije gdje je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, kada su u julu iste godine pripadnici srpske vojske, ubili više od 8.000 Bošnjaka.

Povodom 6. augusta koji se slavi i kao Dan Grada Cazina, ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Adnan Alagić u svoje lično ime i u ime Ministarstva, upućuje najsrdačnije čestitke sa slijedećim riječima:

„Svim građankama i građanima tadašnjeg Bihaćkog okruga, te grada Cazina, upućujem iskrene čestitke povodom deblokade Bihaćkog okruga i povodom Dana grada Cazina. Želim nam da uspijemo da svojim radom, poštenjem i trudom, te zajedničkim naporima nastavimo graditi i razvijati kako naše lokalne sredine, tako i jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu. Pred svima nama i dalje stoji zadatak da hrabro idemo naprijed, a snage, znanja  za to imamo.“.