Cestovna infrastruktura USK: Velika očekivanja od najavljene izgradnje brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša

sdsdsd

USK nema niti jedan kilometar brze ceste a kada će se ispuniti želje Krajišnika da budu bolje putno povezani međusobno ali i s ostatkom države, teško je prognozirati. Korak bliže tom cilju je projekt brze ceste na relaciji Velika Kladuša – Cazin - Bihać za koju je krajem januara raspisan tender za izradu idejnog rješenja. Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija osiguralo je za tu svrhu 3,5 miliona maraka. Ukoliko se u ovoj godini završi taj dokument, biti će to značajan iskorak u planovima za novu cestovnu komunikaciju između ova tri grada USK...

 

Prilikom posjete Unsko-sanskom kantonu direktora JP AC FBiH Elmedina Volodera u septembru prošle godine, najavljeni su prvi kilometri brze ceste Bihać – Cazin - Velika Kladuša na kraju 2022. godine. Trebala je to biti dionica duga 10 kilometara u prvoj  fazi projekta, čija izgradnja bi trajala oko dvije godine, dok bi za ukupan koridor trebalo 4 - 6 godina. Hoće li tempo radova zaista ići po Voloderovim riječima vrlo je neizvjesno, jer po informacijama iz Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija u ovoj godini tek se krenulo s pozivom za izradu idejnog projekta.

Iako se o ukupnoj vrijednosti projekta još ne želi govoriti prema nekim projekcijama riječ je čak o milijardu maraka, koja će vjerojatno biti osigurana kroz kreditna sredstva a implementator cijelog projekta je JP AC FBiH. Nakon prihvatanja idejnog rješenja, slijedi pribavljanje potrebnih dozvola i saglasnosti, te eksporporijacija nekretnina na projektiranoj trasi. USK itekako ima interes da što prije počnu radovi na ovom projektu koji bi značajno ubrzao privredni razvoj ovog dijela BIH, ali je put do toga je  još uvijek vrlo dalek i i neizvjestan, ističe uz ostalo kantonalni ministar građenja Adnan Alagić.