Cestovno povezivanje nužno za uspjeh turizma na području Bihaća

Oko 500 hiljada maraka uloženo u dionicu asfaltiranja puta između Kulen Vakufa i Martin Broda, kaže direktor Regionalne direkcije cesta USK Amir Osmančević .

Na širem području Bihaća, tokom ove godine u asflatiranje i cestovno povezivanje, osobito u dijelu koji graniči sa Nacionalnim parkom Una, uloženo oko 2 miliona maraka.

Više od kilometar puta između Kulen Vakufa i Martin Broda, asflatiran je ovih dana-ovaj projekat je koštao pola miliona maraka, a već je potpisan i ugovor za slijedeću dionicu. Iz Regionalne direkcije za ceste USK kažu da će slijedeća dionica koštati 850 hiljada maraka, te da osposobljavanje moderne putne infrastrukture stvara preduslove da u narednom periodu bude kompletirana cijela dionica. „Ova cesta gradi se godinama, a mi smo odlučili da tu dinamiku ubrzamo. Jedan od zadataka je da u narednoj godini završimo finansijsku konstrukciju kako bismo asflatirali kompletnu dionicu“ kaže direktor Regionalne direkcije cesta Amir Osmančević.

Image

Posebno je asfaltiranje bitno zbog sve većeg broja turista koji posjećuju Milančev buk u Martin Brodu, ali i zbog lokalnog stanovništva koje modernizaciju čeka decenijama, čak 70 godina, kaže nam mještanin ovog bihaćkog sela, Milorad Knežević.

Image

„Ozbiljno govoriti o turizmu kao strateškoj privrednoj grani, a istovremeno do najbitnijih destinacija u našem Nacionalnom parku Una biti povezan makadamskim putem je neozbiljno“ kaže predsjedavajući Skupštine USK-a Agan Bunić, koji je bio u radnoj posjeti ovom dijelu bihaćkih sela. Stoga će dodaje Bunić, u narednom periodu glavni zadatak Regionalne direkcije cesta biti da se kompletira modernizacija puta od Kulen Vakufa do Martin Broda i time turistički potencijal NP Una dodatno obogati. Ipak, postoji dio puta gdje nisu uređeni imovinsko-pravni odnosi, što smatra Bunić ne smije biti preprekom cilju kompletiranja asflatiranja. „Obzirom da se tu radi na dizanju terena na dionici puta, treba se usaglasiti i vlasnika obeštetiti razumnom cijenom, kako bi i tu dionicu sastavili. Očekujemo da će Direkcija i promijeniti projektno rješenje, ali bitno je da spojimo dionicu, da nemamo prekid“, objašnjava Bunić.

Image

U Ljutočkoj dolini u toku je još jedan projekat na poboljšanju cestovne infrastrukture-u selu Orašac trenutno se rade trotoari, za što je iz Regionalne direkcije cesta izdvojeno  150 hiljada KM.