Četiri kantona do sada zatražila da im se dostave respiratori

.
SARAJEVO - Četiri kantona u FBiH poslala su zahtjev FUCZ u kojem traže da im se dostave respiratori, koje je uvezla firma "Srebrena malina".

 

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su kazali, da su 14.07.2020.godine uputii Akt svim Kantonalnim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku ovoj Upravi dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice na području navedenih Kantona.

Na adresu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , do danas, kako su istakli, stigli su zvanični zahtjevi sa iskazanim potrebama od Ministarstava zdravstva iz četiri Kantona: Posavski kanton, Kanton 10, Zeničko – dobojski kanton i Srednjobosanski kanton.

 

"Nakon što FUCZ od svih deset Kantonalnih ministarstava zdravstva dobije zahtjeve sa iskazanim potrebama, Federalni štab civilne zaštite će, na osnovu prijedloga Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, donijeti Zaključak o raspodjeli istih", rekli su iz FUCZ.

 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je nakon što su respiratori uvezeni, otvorilo istragu o nabavci respiratora i izvijestilo javnost da je vještačenjem utvrđeno da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

 

Nedugo zatim, zbog nabavke ovih respiratora, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, uhapšeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline” Fikret Hodžić.

 

Sud BiH 31. maja odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu.

 

Takođe, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage o spornoj nabavci respiratora.

 

Uvoz 100 kineskih respiratora, predmet je istrage državnog tužilaštva skoro dva i po mjeseca.