Četvorka u žurbi: Nisu izabrali gradonačelnika, a predlažu Ivanu Marić i Harisa Bašića za dogradonačelnike

Gradonačelnik
Konstituirajuća sjednica novoizabranog Gradskog vijeća Sarajeva trebala bi se održati do 15. marta, rekao je Igor Gavrić.

Još aktuelni sastav Gradskog vijeće broji posljednje dane. Za nekoliko dana održat ću sastanak sa predstavnicima kantonalnih odbora stranaka koje imaju svoje članove u Gradskom vijeću, da dogovorimo termin za održavanje konstituirajuće sjednice. Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate posrednih izbora za Gradsko vijeće Grada Sarajeva za četiri gradske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. U međuvremenu sve apelacije upućene Sudu BiH su odbijene i možemo početi sa smjenom vlasti – pojasnio Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Poslije konstituisanja novog Gradskog vijeća usljedit će izbor gradonačelnika i njegova dva zamjenika. Prije završenih Lokalnih izbora Četvorka je odlučila da gradonačelnik Sarajeva bude Bogić Bogićević.

Ovih dana u javnost su pušteni probni baloni i za dva dogradonačelnika Sarajeva. Navodno Naša stranka će kandidovati Ivanu Marić, a Narod i pravda Harisa Bašića, bivšeg ministra u Vladi Kantona Sarajevo, a sada je vijećnik u Općinskom vijeću Centar.

Niko iz rukovodstva NS i NiP-a nije htio komentarisati ove prijedloge, a na svom Faceboouk profilu oglasila se Ivana Marić:

- Povodom natpisa u medijima o tome da sam kandidatkinja ispred za dogradonačelnicu Sarajeva želim vas informirati da je istina da smo razgovarali o tome, ali nije istina da je NS to bilo čime uvjetovala, pogotovo ne članstvom u stranci.

Igor Gavrić, kaže da se uvijek vodila teška politička borba za izbor gradonačelnika i njegovih zamjenika.

- Jedno je imati većinu u Gradskom vijeću za izbor gradonačelnika i dogradonačelnika, a sasvim je nešto drugo kako će se glasati prilikom njihovog izbora. Procedura je veoma komplikovana tako da može doći do iznenađenja – smatra Gavrić.

Gradsko vijeće broji 28 vijećnika, a nakon završenog glasanja u sarajevskim općinama, utvrđeno je da će Četvorka imati 18 gradskih vijećnika, a za izbor gradonačelnika potrebna je većina od 15 vijećnika. SDA ima četiri vijećnika, Demokratska fronta, BOSS, Savez za Stari Grad i Unija socijaldemokrata po jednog. Enisa Spahić i Srđan Srdić će biti samostalni vijećnici.