Cijena gasa je viša za 21,7 posto: Važit će u naredna tri mjeseca

asdf

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost za povećanje cijene gasa od 21,7 posto, rekao je na pres-konferenciji Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. Kako je istaknuto, ova cijena će važiti u naredna tri mjeseca.

JEDINI SNABDJEVAČ

- Vlada FBiH je na osnovu zahtjeva Energoinvesta donijela odluku o povećanju cijene gasa za 21,7 posto. Energoinvest ima ugovorni odnos sa Gazpromom, koji je povećao cijenu za 21,7 posto prema Energoinvestu, jedinom snabdjevaču u FBiH, pojašnjava Džindić.

Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, kaže da je povećanje cijena gasa očekivano, uz podsjećanje da su cijene ovog energenta bile više 2008, 2014. i 2015. godine.

- Ova cijena (povećanje od 21,7 posto) će važiti u naredna tri mjeseca. Svi želimo da dođe do smanjenja cijene, ali vidjet ćemo novo stanje u julu, rekla je Hadžialjević.

Na prijedlog premijera FBiH, usvojena je informacija o usklađivanju plaća policijskih službenika FBiH. Vlada je zadužila federalnog premijera da sa Sindikatom Federalne uprave policije zaključi sporazum o osnovici za obračun plaća policijskih službenika, u skladu s članom 8. Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH u iznosu od 346,5 KM, uz primjenu ove osnovice od 1. marta ove godine.

Ovogodišnji budžet FBiH predviđa uvećana sredstva za plaće policijskih službenika u FUP-u, što će značiti povećanje plaća za pet posto

Zaključeno je i da će plaća za mart biti obračunata i isplaćena po osnovici koja trenutno važi (330 KM), a razlika između tako isplaćene i one obračunate po osnovici od 346,5 KM će biti isplaćena skupa s plaćom za april. Kako je obrazloženo, ovogodišnji budžet FBiH predviđa uvećana sredstava za plaće policijskih službenika u FUP-u. Time je stvorena pretpostavka za povećanje plaća za pet posto. Isti procenat povećanja je predviđen i za zatvorske policajce i službenike sudske policije.

Na prijedlog federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Vlada je donijela odluke kojim je usvojila četiri programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele budžetskih sredstava za 2022. namijenjenih za podršku povratnicima u ukupnom iznosu od 45,4 miliona KM. Tako je Program utroška sredstava od 25.400.000 KM namijenjen za raseljene osobe i povratnike.

POVRATNIČKE PORODICE

Od ovoga je 4.800.000 KM namijenjeno rekonstrukciji i obnovi individualnih stambenih i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja, stambenom zbrinjavanju mladih povratničkih porodica, te sanaciji stambenih objekata usljed elementarnih nepogoda. Federalna Vlada upoznala se s konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta FBiH, kantona i općina FBiH, te finansijskih planova vanbudžetskih fondova entiteta za period januar-decembar 2021. Kako je navedeno, u protekloj godini su svi nivoi vlasti u FBiH ostvarili pozitivan finansijski rezultat od 284,6 miliona KM.