Cijena nafte u jednom trenutku pala ispod nule, sada barel košta 1 američki dolar

nafta
Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u historiji trgovanja, uslijed rasprodaje na svjetskim tržištima potaknute nesigurnošću oko skladišnih kapaciteta za naftu koja se trenutno ne može prodati.

 

Naime, potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u čitavom nizu zemalja uslijed pandemije koronavirusa, javlja Index.hr pozivajući se na strane medije.

Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate (WTI) prvo je pala ranije danas do 50%, na iznos od samo 9 $ po barelu, što je najmanja cijena od 1998. i najveći dnevni pad od 1982., izvještava američki portal Business Insider.

No u međuvremenu se taj pad nastavio i dalje, pa je WTI u jednom trenutku pao ispod 5 dolara, zatim i ispod tri dolara po barelu. To je pak značio pad od čak 84%, na najniži nivo od početka trgovanja tzv. futures odnosno budućnosnim ugovorima o kupnji ovog brenda nafte. Trgovanje je počelo 1983.

Prosječna cijena WTI sirove nafte po barelu iznosila je 57 dolara u 2019., a 64 dolara u 2018.

Cijena je, međutim, nastavila nezaustavljivo padati sve dok nije dosegla nulu, a u jednom trenutku je pala i ispod nule, na negativnu cijenu, javlja CNN. 

U međuvremenu se "oporavila" pa u ovom trenutku iznosi - jedan američki cent po barelu, kako se može vidjeti na stranici za praćenje i analizu tržišta DailyFX. To predstavlja pad cijene od nadrealnih 99,95%. 

Britanski referentni brend nafte Brent Crude imao je mnogo manji pad od 6,6%, na iznos od 26,23 $ po barelu na najnižoj točki. Trenutno je i dalje stabilan na toj cijeni.

Izvor: