Cijene goriva u BiH rekordno visoke. Stručnjaci uvjeravaju: Neće biti nestašice energenata

232323

Benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nastavljaju s dizanjem cijena goriva.

Federalno ministarstvo trgovine je primilo 250 obavještenja o promjeni cijena i marži benzina i dizela na benzinskim pumpama. Iako nadležni tvrde da, uprkos nestabilnom tržištu, nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini neće nedostajati, upozoravaju da je moguć novi talas poskupljenja, prenosi BHRT.

Aktuelni sukob na istoku Evrope doveo je cijene goriva do historijskih rekorda. Nafta je skuplja 100 posto, a naftni derivati čak 150 posto.

Ponuda i potražnja

Zbog narušenog odnosa ponude i potražnje na svjetskom tržištu, izvjesna su i nova poskupljenja. No, bojazni za nestašicu energenata u BiH nema, uvjeravaju u Spoljnotrgovinskoj komori, iako sva nafta koju uvozimo dolazi iz Rusije.

“Naši dobavljači imaju dovoljne količine nafte i transportno smo osposobljeni, pa recimo ovaj energent može iz luke Kopar stići do Crne Gore. Imamo terminal u luci Ploče. Tu sigurno neće biti problema. Međutim, cijene će sigurno biti veće”, navodi predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Jedina domaća rafinerija u Brodu više ne radi, a Bosna i Hercegovina nema alternativnu mogućnost za uvoz nafte, osim iz Rijeke, Siska i Ploča u Hrvatskoj, Pančeva u Srbiji, te djelimično iz Slovenije i Mađarske.

“Moguće je da će biti nestašica u nekom momentu, ali dugoročno sigurno ne. Cijene ionako divljaju i taj trend će biti nastavljen”, upozorava stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Stabilizaciji prilika, kada je riječ o nafti i naftnim derivatima, trebala bi pomoći i započeta rekonstrukcija naftnih terminala u Blažuju kod Sarajeva, kapaciteta 42 miliona litara. Krajem mjeseca, kako je najavljeno, u Bihaću počinje izgradnja novih terminala, a do kraja godine i u Mostaru.

Sve opcije na stolu

“To je nešto što je prilično dobro, ali nije nešto što bi nam zadovoljilo potrebe na tromjesečnoj razini kako to zakon propisuje”, kazao je Hermedin Zornić, predsjednik Uprave Operator Terminala Federacije BiH.

S obzirom na neizvjesnost rata u Ukrajini i nadigravanje političkih igrača na globalnom nivou, sve opcije uvijek su na stolu – kažu naši sagovornici. U ovom trenutku izvjestan je samo podatak da divljanje cijena energenata nije dovelo do smanjenja njihove prodaje. Naprotiv. Trgovci energentima sada ostvaruju ekstra profit.

Izvor: