Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

nafta
Oscilacije cijena postale su norma jer trgovci balansiraju između zabrinutost za globalnu ekonomiju, rekao je Brenok.

 

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim tržištima od prošle sedmice su porasle. Ipak, znatno su oscilirale jer se trgovci plaše da će povećanje kamata središnjih banaka izazvati recesiju, što bi oslabilo potražnju za "crnim zlatom".

Cijena barela na londonskom tržištu s rokom isporuke u novembru porasla je prošle sedmice 2,1 posto, na 87,96 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 79,50 dolara.

Nakon četiri sedmice pada, prošle su sedmice cijene nafte porasle i tako se ponešto odmaknule od najnižih nivoa u devet mjeseci.

 

Kamatne stope

- Oscilacije cijena postale su norma jer trgovci balansiraju između zabrinutost za globalnu ekonomiju i najava mogućeg smanjenja opskrbe naftom - rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz brokerske kuće PVM.

Zbog visoke inflacije, centralne banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast ekonomije, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Američki Fed povećao je na tri posljednje sjednice kamate za po 0,75 postotnih bodova, a njegovi lideri najavljuju i daljnja povećanja. Prošle je semice objavljeno da je inflacija u eurozoni u septembru dosegnula rekordnih 10 posto, pa se uskoro očekuje da će i Evropska centralna banka povećati kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova drugu sjednicu zaredom.

 

Smanjiti proizvodnju

Negativno je na cijene nafte uticala i vijest da je u septembru proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) dosegnula najviši nivo od 2020. godine, nadmašivši dogovoreno povećanje.

S druge strane, podršku cijenama pružaju očekivanja da će OPEC, zbog posustajanja rasta ekonomije i podizanja kamatnih stopa, smanjiti proizvodnju.

OPEC i njegovi saveznici odlučivat će na sastanku 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 500.000 do milion barela dnevno.