Cijene nafte pale na najniži nivo četvrti put zaredom

nafta
Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice za 5,7 posto, na 86,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,5 posto, na 78,75 dolara.

 

Cijene nafte prošle sedmice su pale na najniže nivoe na svjetskim tržištima četvrti put zaredom, jer centralne banke podižu kamatne stope zbog visoke inflacije, što bi moglo uzrokovati recesiju. 

 

Rizik od recesije

Pad cijena na najniže nivoe od sredine januara posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija i sve većeg rizika od recesije. Zbog visoke inflacije, centralne banke podižu kamatne stope, što usporava rast privreda i time slabi potražnju za energentima.

Prošle sedmice su američka i švicarska centralna banka podigle ključne kamatne stope za 0,75 procentnih poena, a britanska i norveška centralna banka za pola poena.

Trgovci strahuju da će viši troškovi zaduživanja ugušiti privredni rast i pokrenuti recesiju, a njihove strahove podstaklo je istraživanje S&P Globala u petak, koje je treći mjesec zaredom pokazalo pad PMI poslovne aktivnosti eurozone u septembru.

- Recesija u eurozoni je vrlo vjerovatna - zaključio je ekonomista S&P Global Kris Viliamson (Chris Williamson). Kao rezultat toga, cijene nafte pale su u petak za oko 5 posto.

 

Indeks dolara

- Slabi evropski PMI indeksi, zabrinutost zbog rasta zbog agresivnog pooštravanja monetarne politike u SAD i Evropi opterećuju rizičnu imovinu. Čak ni cijene nafte nisu imune na ove strahove vezane za rast - objašnjava Điovani Stanovo (Giovanni Staunovo) iz švicarske banke UBS.

Snažan dolar je također negativno utjecao na cijene nafte. Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrijednosti SAD u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 3 posto i dostigao novi najviši nivo u posljednjih 20 godina. A to poskupljuje naftu za kupce u drugim valutama, što negativno utiče na potražnju.

- Strah od recesije, česta povećanja kamatnih stopa od strane centralnih banaka i snaga dolara nadmašili su geopolitičke tenzije - kaže Tamaš Varga iz PVM Oil Associates.