Cijene nafte u padu

nafta
U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za 30 centi ili 0,7 posto i sada je 44,13 dolara po barelu

 

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u padu pošto su podaci o nezaposlenosti u SAD izazvali bojazan od sporog oporavka privrede i potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora pala za 30 centi ili 0,7 posto i sada je 44,13 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za devet centi ili 0,2 posto i iznosi 41,42 dolara po barelu. 

Američka berza je u padu pošto su investitori prodavali akcije tehnoloških kompanija i izrazili su zabrinutost za ekonomski oporavak nakon što su podaci pokazali da je 881.000 osoba u SAD podnijelo zahtjev za pomoć nezaposlenima. 

Jučer su, također, cijene nafte bile u padu za više od dva posto nakon što je američka Administracija za energetiku objavila da je potražnja za gorivom u SAD pala sa 9,16 miliona barela na 8,78 miliona barela dnevno.

Analitičari upozoravaju da bi i predstojeći radovi na održavanju rafinerija na kraju ljeta moglo izazvati ograničenja u potražnji za gorivom.