Cijene plina u Evropi drastično skočile

.
Kompanija je prošle sedmice obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Evropu u subotu rano ujutro

 

Nakon što je ruski Gazprom objavio da do daljnjeg neće Evropi dostavljati plin cjevovodom Sjeverni tok 1 zbog problema s turbinom, cijene plina u Evropi jutros su skočile gotovo za četvrtinu.

Nakon otvaranja nizozemskog tržišta cijena plina porasla je u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u oktobru za 30 posto, na 272 eura po megavat satu (MWh).

Curi ulje

Naknadno se stabilizirala na 256 eura za megavat sat, u plusu 23 posto. U odnosu na isto lanjsko razdoblje viša je gotovo pet puta.

Ruski Gazprom objavio je u petak da do daljnjeg neće slati plin u Evropu Sjevernim tokom 1 budući da je utvrđeno da na glavnoj plinskoj turbini na kompresorskoj stanici Portovaja u blizini Sankt Peterburga curi ulje.

Kompanija je prošle sedmice obustavila isporuke radi trodnevnog održavanja i plin je ponovo trebao krenuti u Evropu u subotu rano ujutro. 

- Do plina je teško doći – sve je teže zamijeniti čak i najmanju količinu koja ne stiže iz Rusije - tumači viši saradnik za sirovine Aurora Energy Researcha Džejkob Mendel (Jacob Mandel).

Zamjena plina

- Trenutno ima dosta prostora za zamjenu (ruskog) plina uvezenim LNG-om, ali kada zahladi i kada potražnja u Europi i Aziji ove zime počne rasti, količina LNG-a koji će Europa moći uvesti bit će ograničena - dodao je Mendel.

Snabdijevanje globalnih tržišta LNG-om bilo je tijesno i prije ukrajinske krize budući da je svjetska ekonomija u oporavku od pandemije "progutala" ponudu, napominje Reuters.