Cijene pšenice i drugih žitarica na tržištu dosegle rekord, nova poskupljenja neizbježna

.
Cijene žitarica na tržištu bilježe najveći rast u proteklim decenijama, zbog čega bi u narednom periodu moglo doći do novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

U razgovoru za Klix.ba Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacionog odbora peradara/živinara BiH, je kazao da su cijene sirovina na tržištu dosegle rekord rekorda.

 

"Pšenica je ostvarila svoj rekord, najjeftinija ponuda je iz Srbije i iznosi 611 KM po toni, što je rekord svih rekorda, kukuruz je 570 KM, što je također rekord u posljednjih najmanje deset godina. Ovo je jedna teška situacija. Jednostavno, ne znamo do kada će ovo rasti i u kojem će smjeru ići. Ulje je danas poskupjelo za više od 20 KM po toni, tako da je teško više pratiti cijene sirovina na tržištu", kazao je Jabandžić.

Dodao je da su poskupljenja proizvoda u supermarketima, koje građani svakodnevno kupuju, neminovna, ali i da proizvođači kojima je ovo sirovina, ne mogu uzimati veće zalihe.

 

Dozvoljeno im je kupovati po LOT-ovima s obzirom na to da dolazi do stalnog porasta cijena te u svemu tome i prodavači žele zaraditi dodatni profit.

 

"Mi sada ne možemo odmah uzeti 300 tona, nego nam danas prodaju 30 tona po jednoj cijeni, a za drugi LOT je viša cijena i tu gledaju svoju zaradu. Poskupljenja su neminovna. Razumije građane da imaju nervozu zbog toga, ali u ovom slučaju su najmanje krivi mlinari i drugi proizvođači. Htjeli ili ne, proizvođači imaju opciju da povećaju cijenu ili da idu u minus s poslovanjem", dodaje Jabandžić.

 

Srbija je prva zemlja odakle BiH nabavlja žitarice, a ujedno i najjeftinija. Zemlje iz kojih još nabavljamo ovu sirovinu su Mađarska i Hrvatska, gdje su cijene dosta više.