Cijene su evropske, plate domaće: Troškovi samo rastu

.

U Bosni i Hercegovini, troškovi života građana su u posljednjih nekoliko godina porasli za 50 posto. Najveći teret očituje se u visokim cijenama prehrambenih proizvoda, koji čine gotovo 50 posto mjesečnih primanja.

Inicijative za snižavanje cijena, poput pokušaja smanjenja cijena hljeba, nisu dale rezultate. Poljoprivrednici i građani nalaze se u teškoj situaciji, suočavajući se s prilagodbom na sve veće troškove života.

Građani Bosne i Hercegovine suočeni su s visokim troškovima života, a često izražavaju zabrinutost zbog sveopćeg poskupljenja. Prema sindikalnim kalkulacijama, najveći dio mjesečne potrošačke korpe, čija je cijena 1286 maraka, odlazi na prehrambene proizvode.

 

S obzirom na to da je prosječna plaća u entitetima Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine iznosi 1296, odnosno 1310 maraka, jasno je da su troškovi hrane postali znatan izazov za većinu stanovništva.

 

Poljoprivrednici, iako su posijali pšenicu, suočavaju se s problemom nelikvidnosti.

Ekonomisti upozoravaju da zemlja još nije potpuno zakoračila u krizu, predviđajući da će izazovi u ekonomiji tek slijediti.

 

Stanje ekonomije u zemlji, kako opisuju, podsjeća na bolesnika koji živi na infuziji, sugerirajući da će biti potrebne ozbiljne mjere kako bi se stabilizirala situacija i ublažili troškovi života za građane.