Cijepljenje protiv koronavirusa utjecalo na rast cijena nafte

Nafta
Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara potaknute nadom da će uvođenje cjepiva protiv koronavirusa podići globalnu potražnju za gorivima, dok je eksplozija tankera u Saudijskoj Arabiji napela živce na tržištu.

 

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 50,57 dolara, nakon što je jučer kratko dotaknula najvišu razinu od početka ožujka, iznad 51 dolara. Na američkom tržištu barel je bio u plusu 54 centa i njime se trgovalo po 47,11 dolara.

Cijene podupire i trema zbog ponude nakon što je brodarska kompanija priopćila da je tijekom pražnjenja u saudijskoj luci Jeddah pogođen tanker.

"Cijenu u Londonu podupiru financijska i fizička zbivanja. Dolar opada, krivulja sirove nafte na londonskom tržištu je u nazadovanju, a cjepiva se uvode. Mislimo da će cijene nastaviti rasti", rekao je glavni robni analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Cijena nafte na londonskom i američkom tržištu raste već šest tjedana zaredom, u njenom najduljem razdoblju dobitka od lipnja.

Produljenje pregovora o Brexitu.

SAD je započeo kampanju cijepljenja protiv covida-19, što jača nadu da bi se ograničenja zbog pandemije mogla uskoro okončati i poduprijeti potražnju najvećeg svjetskog naftnog potrošača.

Produljenje pregovora o Brexitu također je u ponedjeljak potaknulo financijska tržišta.

Glavne europske zemlje nastavile su s mjerama zaključavanja kako bi spriječile širenje zaraze, koja je potopila potražnju za gorivima. Četvrto po veličini svjetsko gospodarstvo, Njemačka, od srijede namjerava uvesti strože mjere zaključavanja u borbi protiv virusa.

U SAD su energetske kompanije u prošlom tjednu ostvarile najveće tjedno povećanje broja bušotinskih postrojenja za naftu i zemni plin nakon siječnja.

Dva odvojena požara dogodila su se u nedjelju na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Qua Iboe i na naftnom cjevovodu u Iranu, ali ti incidenti su uglavnom obuzdani.

OPEC je danas objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 49,58 dolara, što znači da je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.