Cikotić traži vraćanje migranata u BIRU- hoće li vlasti USK podleći pritiscima?

Migrantska kriza
Na današnjem sastanku između Selme Cikotića (ministar sigurnosti), Mustafe Ružnića (premijer USK) i Šuhretom Fazlićem (gradonačelnik Grada Bihaća), razmatrala su se dva zaključka.

 

Prvi zaključak vezan je za povratak migranata u kamp BIRA, koji je zatvoren prije dva dana i ovaj zaključak je odbijen.. Oko ovog zaključka je došlo do izvjesnog slaganja

Drugi zaključak je vezan za nastavak aktivnosti po pitanju tretmana migranata i da se nastave sve aktivnosti državnih i međunarodnih institucija i organizacija, a sve u cilju tretmana ove populacije prema ranijim zaključcima Oko ovog zaključka je došlo do izvjesnog slaganja.

Gradonačelnik Bihaća bio je kategoričan u stavuda nema vraćanja migranata u kamp BIRA i da to neće dozvoliti i da će putem legalnih struktura tražiti da se istraje u tome.

Premijer USK bio je vidno nezadovoljan rezultatima sastanka i najavio je proteste ukoliko se ne zatvori i kamp Miral u Velikoj Kladuši. Istakao je da mu nije jasno do kad će najveći pritisak migrantske krize morati da trpi USK.

Ministar sigurnosti je istakao da je osnivač kampa BIRA vijeće ministara te da samo ono može odlučivati o sudbini kampa inzistirajući da se stanje vrati na ono od 29. septembra. Također je istakao da se mora poštovati hijerarhija i nadležnosti institucija.

Iz svega ovog proizilazi da je situacija u vezi migrantske krize i njenim rješavanjem postala znatno kompleksnija nego što je to bio slučaj u posljednjem periodu i da postoje ogromna neslaganja kada su u pitanju metode i sistemska rješenja ovog pitanja koje prijeti da eskalira svakog trenutka, jer građani su sve više zabrinuti za svoju sigurnost, a posebno u uslovima kada nema ni okvirnog međuinstitucionalnog usaglašavanja o metodama i dinamici aktivnosti koje su neophodne.