“Čistačica ima 900 KM dok radnik sa srednjom stručnom spremom prima 1.040 KM, što nije bilo nikada"

r

Dio radnika u javnom sektoru u Republici Srpskoj ne primaju topli obrok i regres, već im je on sastavni dio plate.

Kako je za Buku ranije izjavio prvi čovjek Sindikata uprave RS Božo Marić 54.000 zaposlenih kojima je poslodavac Vlada Republike Srpske i koji nemaju pravo na posebno iskazivanje naknada nije ništa drugo već diskriminacija.

“Vlada je iskoristila ustavnu mogućnost da kroz Zakon o platama uredi ta pitanja i sada imamo slučaj da će minimalno primanje NK radnika u Vladi biti 900 KM. A tamo gdje nema Zakona o platama imamo sitaciju 900 KM+ minuli rad + 210 toplog obroka + 1/12 regresa, što izlazi blizu 1.200 KM”, rekao je ranije Marić.

Kolike su sada plate u ovom sektoru, pitali smo Božu Marića

Mi u javnom sektoru tamo gdje je poslodavac Vlada RS, moramo govoriti o ukupnim primanjima, jer Vlada RS za svoje radnike ne može da utvrdi šta je plata zaposlenog, a šta su naknade za topli obrok i 1/12 regresa koja sljeduje svakog radnika, ne znam da li je takav slučaj i sa ministrima. Kao što sam već naveo, primanja su sada poprilično izjednačena i neuravnotežena prema principu stručne spreme koja je reper za određivanje koeficijenata. Sada imamo slučaj da čistačica, vozač, momci iz obezbeđenja Vlade RS, namještenici sa SSS su svi u 100 maraka razlike u primanjima. Dakle nema više razlika kao što su bile u prethodnom periodu kada se tačno znalo koliko koja sprema ima koeficijent, sada je sa ovim mnimalcem sve poremećeno. Tako sada imamo slučaj da je čistačica na 900 KM dok je namještenik sa SSS 1.040,00 KM, što nije bio nikada slučaj. Kada su u pitanju službenici sa VSS njihova primanja su oko 1.700 KM što je svakako najniža razlika u platama između NK i radnika sa VSS koji radi najsloženije i najodgovornije poslove. Takav odnos u zaradama dovodi do nezadovoljstva i pada produktivnosti, nadam se da je neko iz Vlade RS mislio o tome.

 

Foto : Buka