Čitav Gradski iz Zenice i većina Kantonalne koordinacije Nezavisne bh. liste u ZDK pristupili Nezavisnom bloku (FOTO)

asd
U Zenici je večeras održana press konferencija na kojoj je ozvaničeno da je cjelokupan Gradski odbor Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) pristupio Nezavisnom bloku. Odluka je, na Gradskom odboru donesena jednoglasno, a pridružili su joj se i većina članova Kantonalne koordinacije ove stranke iz drugih općina u ZDK.

Rezultat je ovo protivljenja i neprihvatanja odluke o ujedinjenju A-sda i NBL i osnivanja NES stranke. Kako su naveli, sada već bivši članovi stranke na čijem čelu je bio Ibrahim Hadžibajrić, oni su svoje protivljenje iskazali od momenta kad su saznali da vrh stranke vodi pregovore sa A-sda, na čijem čelu je Nermin Ogrešević o spajanju u jednu stranku. 

Takvu ideju nije podržala većina članstva NBL u ZDK i mnogim drugim mjestima u BiH gdje je postojala struktura ove stranke, jer, kako su naveli, “ne žele da budu uz politiku NES-a koji je, zajedno sa SDA vlast u ZDK i oličen u Rami Isaku i njegovom sinu kojeg je postavio za ministra, a koji je poznat po nargili i ispadima na tv emisijama.”

Vahid Spahić dosadašnji predsjednik Gradskog odbora NBL Zenica je izjavio: 

“Jednoglasno smo odbili neprincipijelnu politiku da postanemo privjesak vlasti oko SDA što čini bivša A-sda, današnja NES, kroz vladu i kadrove u ZDK. Nezavisni blok se pokazao kao dosljedna i politika sa stavom i kičmom, politika centra i bosanskog i evropskog i zato nam je zadovoljstvo da naš politički put nastavimo u okviru ove političke stranke.”

Ovaj događaj i organizacija u ZDK je prvi u nizu, a narednih sedmica se očekuju slične akcije i u nekim drugim kantonima i gradovima u BiH. 

Dobrodošlicu novim članovima uputio je i Ekrem Tuka, gradski vijećnik i predsjednik Kantonalnog odbora Nezavisnog bloka ZDK, a na ovom pressu u Zenici su prisustvovali i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, generalni sekretar Vedad Gačanović i Amer Obradović, zastupnik NB-a u Parlamentu Federacije BiH.