Član Predsjedništva BiH pisao uredništvu javne televizije

S obzirom na činjenicu da javni servis Republike Srpske ni danas nije odgovorio na dopis iz kabineta člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića u vezi s ravnopravnim tretmanom izabranih predstavnika Republike Srpske, smatramo da javnost, kojoj pripada Radio-televizija Republika Srpske, o tome treba biti obaviještena.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

Poštovano uredništvo Radio-televizije Republike Srpske,

Ljubazno vas molim da mi dostavite termin koji ste, sasvim sam siguran, planirali za moje gostovanje, poštujući programska načela iz Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske.

S pažnjom sam u subotu pratio cjelovečernju emisiju javnog servisa, vrlo interesantno zamišljenog koncepta, koju ste posvetili gostovanju predsjednika RS.

Vjerujem da vam je, nekoliko dana pred zvaničan početak izborne kampanje, stalo da poštujete ustavnu obavezu objektivnog obavještavanja javnosti, kao i Zakon o RTRS, koji propisuje ”proizvodnju i uređivanje programa u skladu s najvišim profesionalnim kriterijima, nezavisno od stavova državnih organa, političkih stranaka i interesnih grupa”.

Vjerujem da ćete na ovo pismo, za razliku od onih ranijih iz mog kabineta koje ste ignorirali ili ste, pak, poslali šture odgovore bez ikakvog stvarnog značaja - ipak odgovoriti. Vjerujem da je i vama, kao javnom servisu svih stanovnika Republike Srpske, stalo da potpuno ravnopravno tretirate izabrane predstavnike Republike Srpske, na način kao što ste to činili prije mog mandata, kad je na mjestu srpskog člana Predsjedništva BiH bio predstavnik druge političke opcije. A mene je na izborima, podsjetit ću vas, izabralo više od 317.000 ljudi u Republici Srpskoj.

Kao što znate, Zakonom o RTRS zagarantirano je i ravnopravno sučeljavanje različitih gledišta. Osim vaše redovne obaveze da svi akteri javnog života uključujući i političke, budu ravnopravno zastupljeni u TV programu, podsjetit ću vas i da je tokom ove emisije na moj račun, kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, izneseno mnogo neistina, pa čak i uvreda.

Razlog više zbog kojeg ova činjenica ne bi smjela da bude ignorirana je što se radi o periodu pred sami početak izborne kampanje, a stjecajem okolnosti - na izborima 7. oktobra sam protivkandidat vašem gostu koji je te informacije tokom višesatnog gostovanja plasirao.

Inače, u emisiji javnog servisa u kojoj ću ja biti gost ne treba da sjedi i pitanja postavlja podmladak moje političke partije, kao u slučaju gostovanja gospodina Dodika i mladih SNSD u studiju. Ja sam voljan zaista da odgovorim na sva konkretna pitanja koja zanimaju ljude u Republici Srpskoj.

Vjerujem da ćete već tokom današnjeg dana, najkasnije do 14 sati, odgovoriti na moje pismo kako bismo zajednički usaglasili termin gostovanja, bilo koji dan prije zvaničnog početka izborne kampanje. S ciljem, kako to navodi Zakon o RTRS, jačanja demokratskog duha, međusobnog razumijevanja i tolerancije", kaže se u Ivanićevom pismu RTRS-u.