Čokolada: Čaroban slatkiš koji ublažava kašalj i dišne probleme

Čokoladu vole svi, no obično na nju gledamo kao na slatkiš, a zapravo je - lijek! Naime, kada nas muči kašalj, mnogi od nas će posegnuti za sirupom, no sve je više medicinskih saznanja koja prednost daju čokoladi

Profesor Alyn Morice, šef katedre za kardiovaskuarlne i bolesti dišnog sistema pri Univerzitetu Hull te osnivač Međunarodng društva za proučavanje kašlja tvrdi da čokolada ublažava kašalj i dišne probleme.

Svoju tvrdnju temelji na istraživanju u kojem su sudjelovale 163 osobe. One koje su za vrijeme prehlade uzimale čokoladu, a ne sirup potvrdile su da su im kašalj i dišni problemi brže nestali, nego kod onih koji su tegobe ublažavali tradicionalnim pristupom. Odnosno, poboljšanje su osjetile za dva dana.  

Čokolada, kao i pripravak od meda i limuna ili slatki sirup protiv kašlja, tvori sluz koja oblaže grlo i sprječava iritaciju i nastanak kašlja. No, to nije jedina dobrobit čokolade kada govorimo o tegobama vezanim uz prehladu, kako prenosi RadioSarajevo.ba. 

Ono što je bitnije, naglašava dr. Morice, je teobromin koji se nalazi u čokoladi, a riječ je o alkaloidu iz kakaa koji ima jača svojstva  od kodeina - sastojka koji se tradicionalno koristi u lijekovima portiv kašlja. 

Stoga, idući put kada vas uhvati kašalj, posegnite za redom čokolade. Osim što ćete zasladiti život, olakšat ćete i tegobe tipične za hladnije doba godine.