Čokolada za doručak? Studija sugerira da bi to moglo pomoći u sagorijevanju masti

doručak

 

AKO odlučite započeti dan s malo čokolade, to možda uopće nije loša ideja. Istraživači iz Brigham and Women’s Hospital proučavali su utjecaj mliječne čokolade na prehranu žena u postmenopauzi za rad objavljen u časopisu The FASEB Journal.

Studija je analizirala 19 žena u postmenopauzi. Žene su konzumirale 100 grama mliječne čokolade u roku od jednog sata nakon buđenja ili u roku od jednog sata prije odlaska u krevet. Nakon toga su uspoređivali njihove mjere s mjerama žena koje nisu uzimale čokoladu.

Istraživači su izvijestili da jutarnji ili noćni unos čokolade nije doveo do debljanja te da jedenje čokolade ujutro ili navečer može utjecati na glad i apetit, sastav mikrobiote, san i druge čimbenike. Također su otkrili da bi visok unos čokolade tijekom jutarnjih sati zapravo mogao pomoći u sagorijevanju masti i smanjiti razinu glukoze u krvi. Jedenje čokolade noću također bi moglo promijeniti metabolizam sljedećeg jutra.

"Naše otkriće pokazuje da ne samo ono što jedemo, nego i kad jedemo, utječe na fiziološke mehanizme koji su uključeni u regulaciju tjelesne težine", stoji u priopćenju koje potpisuje neuroznanstvenik Frank A.J. L. Scheer.

Autori su priznali da je njihova studija ograničena na malu skupinu žena u postmenopauzi te će tek daljnja istraživanja koja uključuju muškarce i mlade žene potvrditi rezultate. 

Foto:BudiFit