Čović: Bez promjene Ustava BiH ne može u EU

Hrvatski član Predsjedništva BiH na odlasku Dragan Čović rekao je kako bez promjene Ustava naša zemlja neće moći postati članica Evropske unije, što je ocijenio i prilikom da se riješi hrvatsko pitanje nakon što su na posljednjim izborima Hrvati preglasani od brojnijih Bošnjaka prilikom  biranja člana državnog vrha, prenose u srijedu printani mediji u Mostaru.  

- Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o evropskoj budućnosti i svemu onome što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH. To bez izmjene Ustava svakako neće ići - rekao je Čović sinoć u Mostaru.

Pojasnio je kako će reformi Ustava, vjerovatno, prethoditi izmjena Izbornog zakona da bi se garantiralo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti.  

Još aktuelni hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kojeg će uskoro na tom mjestu zamijeniti Željko Komšić, dodao je kako, po sadašnjem Izbornom zakonu, Hrvati nemaju nikakve izglede izabrati svog člana Državnog predsjedništva imajući na umu da su Bošnjaci nekoliko puta brojniji od tog naroda. 

- Igra koja se vodila u posljednjih nekoliko mjeseci rezultirala je time da je brojniji narod poslao poruku nama, Hrvatima: Koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova, mi ćemo vam izabrati predstavnike - rekao je Čović.

On je dodao kako će hrvatske stranke poslati jasnu poruku te da će izmjena izbornih propisa po presudi Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju predstavljati preduvjet za uspostavu i funkcioniranje vlasti. 

Treći izbor Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva većinom glasova bošnjačkih birača mimo većinske volje Hrvata izazvao je velike političke i nacionalne frustracije kod toga naroda. Organiziran je veliki protest u Mostaru, a u 20-tak većinskih hrvatskih općina u BiH on je proglašen nepoželjnom osobom.